piątek, 10 kwietnia 2020

Muffinki otrębowe z rodzynkami

Chociaż muffinki składają się w większosci z otrąb, nie mąki - są lekkie, puszyste i pięknie wyrastają. Dosłownie bomba błonnikowa - rewelacja do kubka mleka na śniadanie. Lekko słodkie dzięki zawartości rodzynek, ale nie deserowo. Jedne z moich ulubionych goszczą u nas regularnie.

Składniki (12 sztuk)
-2,5 szkl otrąb pszennych
-6 łyżek mąki
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżki cukru
-1/2 szkl. rodzynek
-1 szkl. mleka
-2 jajka
-2 łyżki oleju
-szczypta soli

Przygotowanie
W jednej misce umieścić suche składniki i wymieszać. W drugiej mokre i także wymieszać. Mokrą mieszankę wlać do suchej. Dokłądnie połączyć. Napełnić foremki na muffinki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.




Smacznego ;-)

2 komentarze:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...