Składniki (4 porcje)
-400 g makaronu penne
-150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
-1 cebula
-150 g sera gorgonzola
-20 ml koniaku
-łyżka oliwy z oliwek
-świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni lub w rondelku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę. Dodać boczek i koniak i poddusić aż alkohol odparuje. Dodać starty ser gorgonzola i wymieszać. Zmniejszyć moc palnika i dusić do rozspuszczenia się sera. Doprawić pieprzem.
W międzyczasie ugotować makaron al dente. Dodać do sosu. Dokładnie wymieszać.
Podawać przyzdobiony kawałkami gorgonzoli lub natką pietruszki.
Smacznego ;-)
Bardzo fajny makaron, dodatek koniaku to super pomysł :)
OdpowiedzUsuńSmakowita propozycja :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuń