Chociaż placek po węgiersku (znany także pod nazwą "placek zbójnicki" lub "placek po zbójnicku") nie należy do lekkich i łatwostrawnych potraw, czasami warto sobie na niego pozwolić. Chrupiący z zewnątrz i mięciutki w środku duży placek ziemniaczany, podany z gulaszem i kwaśną śmietaną, zdobył podniebienia wielu Polaków. Popularny jest zwłaszcza w Małopolsce i na Podhalu. A w jakim stopniu łechta wasze podniebienia?
Składniki (4 porcje)
placek
-0,5 kg ziemniaków
-1/2 cebuli
-1 jajko
-kilka łyżek mąki
-sól, pieprz
-olej do smażenia
gulasz
-800 g szynki wieprzowej
-100 g wędzonego boczku
-1 mała cebula
-1 czerwona papryka
-200 g pieczarek
-1 ząbek czosnku
-150 ml białego wina
-100 ml passaty pomidorowej
-1 szkl. bulionu
-2 łyżki oleju
-listek laurowy
-ziele angielskie
-po pół łyżeczki: słodkiej papryki, ostrej papryki i oregano
-sól, pieprz
-2 łyżki mąki (do zagęszczenia)
do podania
-gęsta śmietana
-natka pietruszki
Przygotowanie
Mięso umyć i pokroić w niedużą kostkę. Oprószyć solą i pieprzem.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek rozgnieść lub przecisnąć przez praskę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej. Zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać pieczarki, słodką i ostrą paprykę w proszku oraz oregano i chwilę przesmażyć. Przygotowane mięso przełożyć na patelnię i smażyć razem z cebulą i grzybami do zrumienienia. Dodać boczek i podsmażyć całość razem 3-5 minuty. Zmniejszyć ogień, podlać winem i dusić około 10 minut. W międzyczasie przygotować paprykę i marchew - obrać, i pokroić w kostkę.
Po tym czasie przełożyć całość do garnka i zalać bulionem. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, passatę, paprykę i marchew. Dusić na małym ogniu około 40-60 minut do miękkości mięsa. W razie potrzeby doprawić dodatkowo solą i pieprzem. Zagęścić mąką.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce (najlepiej takiej jak do tartej bułki). Dodać jajko, posiekaną drobno posiekaną cebulę i kilka łyżek mąki, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Wyłożyć masę ziemniaczaną na średnicę całej patelni. Usmażyć na złoty kolor z obu stron.
Przygotowane placki układać na talerz. Na połowę wyłożyć gulasz. Placek zagiąć prawie na pół. Podawać polany gęstą kwaśną śmietaną i posypany natką pietruszki.
Smacznego ;-)
Uwielbiam te placki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, chociaż nie jem zbyt często ze względu na kaloryczność :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Rozpusta na talerzu :D
OdpowiedzUsuń