wtorek, 24 marca 2020

Wegetariańskie spaghetti z sosem pomidorowym

Wykańczanie zapasów z szafek świetnie współgra z moją słabością do makaronu. Ostatnimi czasy polubiłam mieć pod ręką strukturyzowaną soję, która świetnie zastępuję mielone mięso. Jak dla mnie - to właściwie jest smaczniejsza. Chociaż do bezmięsnych posiłków głównego domownika chyba nie przekonam - Wam polecam szczerze - to spaghetti z wegetariańskim sosem jest przepyszne. 

Składniki (4 porcje)
-300 g makaronu spaghetti
-300 g strukturyzowanej soi lub kotletów sojowych
-1 puszka pomidorów krojonych
-pół cebuli
-2 ząbki czosnku
-1 łyżka oliwy z oliwek
-papryka wędzona
-szczypta ostrej papryki
-oregano
-sól, pieprz
-do podania: parmezan lub tarty żółty ser

Przygotowanie
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Granulat sojowy zalać lekko osoloną wodą (można także użyć gorącego bulionu) i odstawić na kilka minut by zmiękł. W przypadku kotletów - zmielić gdy zmiekną.
Na patelni rozgrzać oliwę. zeszklić posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodać przygotowaną soję. Całość wymieszać. Zalać pomidorami z puszki. Poddusić kilka minut. Doprawić solą, pieprzem, paprykami i oregano.
Przygotowany makaron podawać na ciepło z sosem. Na talerzu posypać serem.



Smacznego ;-)

3 komentarze:

  1. Uwielbiam makaron pod każdą postacią :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł, muszę poszukać granulatu sojowego i wypróbować to danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas jest w kazdym markecie. A na pewno bedzie do dostania w sklepach ze zdrowa zywnoscia. Jesli nie - mozna bez problemu uzyc kotletow sojowych i zmielic po namoczeniu :) to wlasciwie struktur to samo :)

      Usuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...