środa, 18 marca 2020

Makaron soba z kurczakiem w stylu azjatyckim

Dania azjatyckie wcale nie są skomplikowane czy trudne w przygotowaniu. W kilka chwil można wyczarować namiastkę azjatyckiej kuchni we własnym w domu. Dziś proponuję makaron soba z dodatkami. Aromatyczny i smaczny, a jednocześnie zupełnie inny od polskiej kuchni.

Składniki (4 porcje)
-300 g makaronu soba
-podwójny filet z kurczaka
-300 g mrożonej azjatyckiej mieszanki warzyw
-2 łyżki oleju sezamowego
-1/4 szkl. sosu sojowego
-mielona trawa cytrynowa
-sól, pieprz
-sezam do posypania

Przygotowanie
Filet z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w małe kawałki. Włożyć do miseczki i zalać sosem sojowym. Odstawić na około 15 minut.
W międzyczasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć kawałki kurczaka. Dodać warzywa, wymieszać i poddusić pod przykryciem aż zmiękną. W razie potrzeby można dodać trochę więcej sosu sojowego.
Gdy warzywa będą gotowe, dodać ugotowany makaron. Dobrze wymieszać. Doprawić trawą cytrynową, pieprzem i opcjonalnie solą.
Podawać posypany sezamem.




Smacznego ;-)

6 komentarzy:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...