piątek, 10 listopada 2017

Cykoria po polsku

Cykoria jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K. Oprócz tego, zawiera dużo składników mineralnych jak: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, miedź, mangan, cynk, siarka oraz selen. Choć tak zdrowa przez wielu jest niedocenianą rośliną. Kojarzy nam się z mocno wyczuwalną goryczką. Z tego również powodu sama jadam ją zbyt rzadko. Odkryłam sposób by w dużym stopniu zniwelować tę gorycz. W dodatku cykoria staje się niesamowicie aksamitna, aż rozpływa się w ustach. Polecam jako ciepłą kolację (np. z kanapką) lub jako dodatek do obiadu.

Składniki (4 porcje)
-1 kg cykorii
-2 jajka
-1 szkl. mleka
-300 ml bulionu warzywnego
-1 łyżka oleju rzepakowego
-1 łyżka masła
-łyżeczka soku z cytryny
-sól

Przygotowanie
Jajka ugotować na twardo.
W trzonach cykorii zrobić nacięcie na krzyż. W rondlu lub brytfance rozgrzać olej, ułożyć cykorie warstwami. Zalać mlekiem i bulionem. Dusić pod przykryciem pół godziny. Posolić do smaku według uznania.
Cykorię wyjąć na talerze, skropić sokiem z cytryny. Jajka drobno pokroić. Posypać nimi cykorie. Przed podaniem polać roztopionym masłem.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 154,3 kcal
Tłuszcz: 9,1g
Białko: 7,7g
Węglowodany: 9g

Smacznego :-)

7 komentarzy:

  1. Wow - na takie coś bym w życiu nie wpadła. Mega.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś zrobiłam cykorię zapiekaną z boczkiem. Palce lizać. Dziękuję, za przypomnienie, że takie warzywo istnieje. Całkowicie o nim zapomniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa propozycja, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy sposób na cykorię :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie sobie uświadomiłam jak dawno nie jadłam cykorii! :D

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...