niedziela, 10 września 2017

Burger drobiowy ze szpinakiem z sosem koperkowo-czosnkowym

O ile moja druga połówka jest wielkim zwolennikiem burgerów i innych tego typu posiłków, tak ja wolę chude pieczone czy duszone potrawy. Czasami jednak dam się skusić na lżejszą wersję. Zamiast wołowych burgerów z ciężkim sosem proponuję dziś delikatną w smaku i lżejszą formę tej popularnej "kanapki".

Składniki (na 2 porcje):
-180 g drobiowego mielonego mięsa (najlepiej z indyka)
-100 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
-1 jajko
-3-4 łyżki bułki tartej
-100 g jogurtu naturalnego
-1 ząbek czosnku
-pół pęczka koperku
-4 plastry pomidora
-kilka listków sałaty lub garść miksu sałat
-2 razowe lub pełnoziarniste bułki
-1 łyżka oleju rzepakowego
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie
Szpinak wcześniej rozmrozić. Mięso mielone włożyć do miski. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać szpinak. Całość dobrze wymieszać. Wbić jajko, dodać tartą bułkę. Ponownie dobrze wyrobić. Z masy uformować 2 burgery. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju, najlepiej na patelni grillowej (kotlety można także upiec w piekarniku). Przygotować sos. czosnek przecisnąć przez praskę. Koperek drobno pokroić. Dodać z czosnkiem do jogurtu. Doprawić według uznania solą i pieprzem. Bułki rozkroić, posmarować sosem. Na jedną połowę wyłożyć burger, ułożyć plasterki pomidora i sałatę. Przykryć drugą połówką.

Wartość energetyczna (1 sztuka)
Energia: 439,4 kcal
Tłuszcz: 12,6g
Białko: 31,8g
Węglowodany: 48,7g 




Smacznego :)

13 komentarzy:

  1. Fajny pomysł. I w dodatku z sosem czosnkowym, który uwielbiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie to właśnie burgery z indyka są najlepsze, to faceci coś z tą wołowiną mają :D Bardzo apetyczne burgerki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przesmaczny! Pyszny, zdrowy i pożywny! Ideał <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie robiłam domowych burgerów, chyba wypróbuję. Szpinak i sos czosnkowy to dwa produkty które kocham!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny i smaczny pomysł :) Na pewno jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie i ciekawie!
    Jeżeli kurczak z wolnego chowu, to poproszę...

    OdpowiedzUsuń
  7. domowy fast-food najsmaczniejszy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniały pomysł na domowe jeddzonko

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...