Tosty powstały spontanicznie w ramach szybkiego pomysłu na sobotnie śniadanie. Z idealnie ciągnącym serem. Dobrze smakują polane keczupem lub innym ulubionym sosem.
Składniki (2 porcje):
- 2 duże kromki pszennego chleba
- 100 g boczku
- pół papryki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 30 g startego żółtego sera
- sól, pieprz
Przygotowanie
Olej rozgrzać na patelni. Wsypać drobno pokrojony w kostkę boczek. Podsmażyć. Paprykę pokroić w drobną kostkę.
Z kromek chleba wyciąć środki tak, by pozostała skórka. Boczek z papryką uformować w 2 "kupki" tak, by zmieściły się w skórki od chleba. Jajka rozbić, doprawić solą i pieprzem. Zalać nimi paprykę i boczek w chlebie. Podsmażyć aż się zetnie. Posypać serem żółtym, przykryć środkami kromek. Poczekać chwilę aż ser zacznie się rozpuszczać. Delikatnie przewrócić na drugą stronę. Podsmażyć aby chleb się trochę zrumienił. Podawać ciepłe.
Wartość energetyczna (1szt ok. 175g)
Energia: 394,4 kcal
Tłuszcz: 26,9 g
Białko: 19,5 g
Węglowodany: 18,5 g
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Smakowicie wygląda!! 😍 idealne na jutrzejsze śniadanie 🍳!
OdpowiedzUsuń