piątek, 22 września 2017

Pimientos de Padron fritos (Smażone zielone papryczki Padron)

Pimientos de Padron fritos to nic innego jak małe zielone papryczki smażone w oliwie z oliwek z dużą ilością soli. Jest to bardzo popularna w Hiszpanii przekąska. Ciepłe papryczki je się palcami, trzymając za ogonek, najlepiej na 1 albo 2 gryzy. Do smażenia warto użyć dobrej jakości oliwy. Warzywa aż rozpływają się w ustach...

Składniki (na 2 porcje)
-200 g papryczek de Padron
-sól
-oliwa z oliwek

Przygotowanie
Oliwę rozgrzać na patelni (najlepiej z grubym dnem). Na gorący tłuszcz wyłożyć papryczki, mocno posypać je solą. Zmniejszyć moc palnika i smażyć aż stracą na chrupkości, ale pozostaną jeszcze "jędrne". Podawać na ciepło

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 288 kcal
Tłuszcz: 30,3g
Białko: 1,1g
Węglowodany: 4,6g   

Smacznego :)

Przepis bierze udział w akcji

Pozdrowienia z Katalonii :)

 

20 komentarzy:

  1. Mniam, muszą super smakować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, z chęcią bym zjadła ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa przekąska, a czy te papryczki są ostre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie :) to zwykłe słodkie papryczki, tylko taka odmiana, że są małe :)

      Usuń
  4. Cudowne widoki!
    U nas pogoda nie dopisuje, więc wypoczywaj!
    Papryczki pycha! Prosto i smacznie :)
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No na taki tapas to ja się piszę!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne! Kocham włoskie klimaty !

    OdpowiedzUsuń
  7. Jedno z moich ulubionych dań :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. mam czerwone małe słodkie papryczki- cały worek, udało by się z nimi? :)
    www.elwirski.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że bez problemu :) Te zielone nie są ani ostre ani nic, w smaku praktycznie identyczne jak duże. Więc co najwyżej czerwone mogą okazać się minimalnie słodsze, ale nie sądzę by różnica w efekcie była bardzo duża :)

      Usuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...