Składniki (4 porcje)
-300 g długoziarnistego białego ryżu
-4 jajka
-250 ml passaty pomidorowej (można użyć także krojonych pomidorów z puszki, ale polecam passatę, gdyż nie wymaga odparowywania wody, a sos ma od razu idealną konsystencję)
-4 ząbki czosnku
-4 banany
-mąka pszenna
-oliwa z oliwek
-łyżeczka suszonej bazylii
-kilka listków natki pietruszki
-sól, pieprz
Przygotowanie
Ryż ugotować według przepisu w lekko osolonej wodzie. Odsączyć i odłożyć na talerz.
2 ząbki czosnku pokroić. W rondelku (lub na głębszej patelni) rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać czosnek, przesmażyć aż się delikatnie zrumieni. Wlać passatę pomidorową i dodać bazylię. Gotować ok. 5 minut.
Resztę czosnku pokroić w półplasterki. Na czystej patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucić czosnek, przesmażyć aż się lekko zrumieni. Dodać ugotowany ryż. Całość chwilę przesmażyć dobrze mieszając. Odłożyć do miski, przykryć by nie wystygł.
Patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym. Usmażyć jajka sadzone, posypując je posiekaną pietruszką. Ryż wyłożyć na talerze formując "górkę". Na wierzch wykładać jajko sadzone.
Banany przekroić wzdłóż na pół. Obtoczyć w mące. Usmażyć na tej samej patelni, na której przed chwilą smażyliśmy jajka. Przełożyć na talerze. Podawać z ciepłym sosem.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 529,8 kcal
Tłuszcz: 11,9g
Białko: 15,7g
Węglowodany: 89,3g
Smacznego :)
Przepis bierze udział w akcji
Bardzo ciekawe danie ;)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się to danie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :) Muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne połączenie. Uwielbiam takie klimaty na talerzu :D
OdpowiedzUsuńPysznie, ciekawy przepis :-)
OdpowiedzUsuńTo ja się na to pisze :-)) Kocham banany !!
OdpowiedzUsuńmuszę przyznać ,że jeszcze nigdy nie próbowałam banana w wersji wytrawnej
OdpowiedzUsuńPamiętam to danie z czasu moich wyjazdów do Peru, zupełnie nie moje smaki, ale mój kolega z roku został jego fanem i do dzisiaj często sobie je serwuje do pracy :)
OdpowiedzUsuńSuper połączenie. Już łączyłam banana w daniach wytrawnych!
OdpowiedzUsuń