czwartek, 28 września 2017

Placki z batata i marchewki z sosem pietruszkowym

Jak już wspominałam w poście o sałatce z kurczkiem i batatem placuszki były kolejnym spontanicznym sposobem na wykorzystanie pozostałych batatów. Delikatne w smaku, lekko słodkie. Smaczne i sycące. A co najważniejsze proste w przygotowaniu. 

Składniki (na 2 porcje)
-batat
-2 średnie marchewki (albo 1 duża)
-pół małej cebuli
-pół pęczka natki pietruszki
-jajko
-6 łyżek mąki pszennej
-mały jogurt naturalny (ok 150g)
-łyżeczka majonezu
-sól, pieprz
-szczypta ostrej papryki
-olej do smażenia

Przygotowanie
Batata i marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i 2 gałązki pietruszki drobno posiekać i dodać do warzyw. Całość dokładnie wymieszać. Wbić jajko, dodać mąkę (jeśli masa wydaje się zbyt rzadka, można dodać trochę więcej mąki), przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Z tej ilości masy wychodzi ok. 6 sztuk.
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść masę formując placuszki. Smażyć z obu stron do zrumienienia.
Przygotować sos. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem. Pozostałą natkę pietruszki posiekać, dodać do sosu. Opcjonalnie można wedle uznania dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Placuszki osączyć z tłuszczu ręcznikiem papierowym. Podawać gorące polane sosem.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 405,2 kcal
Tłuszcz: 25,9g
Białko: 7g
Węglowodany: 35,4g    

Smacznego :)

23 komentarze:

  1. Koniecznie muszę spróbować!
    Pozdrawiam (niby-nic.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam batatów, a takie placuszki uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam placki ale oczywiście nie za często:) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznam szczerze, ze nie jadłam jeszcze placków z batatów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam te Twoje zdrowe, finezyjne i pożywne propozycje :) Świetne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne placuszki :) Placki z batatów chodzą za mną od dłuższego czasu - muszę w końcu zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bataty wciąż są jeszcze dla mnie tajemnicą smakową;) I choć od dłuższego czasu mówię sobie,że w końcu muszę ich spróbować, póki co na mówieni się kończy. Przepis dopisuję jednak do listy tych do wypróbowania, bo myślę, że zapowiada się smakowicie:) Generalnie jestem fanką tego typu placuszków, więc przepis jak najbardziej się mi podoba!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prezentują się bardzo apetycznie, muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  9. O, w takiej formie bardzo chętnie bym spróbowała batatów, muszę przetestować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ładnie wyglądają te placuszki i pewnie tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne, uwielbiam takie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super!<3 Placki z batatów to jedne z moich ulubionych (tylko w wersji bezglutenowej i bezmlecznej:))

    OdpowiedzUsuń
  13. Sos pietruszkowy - to brzmi świetnie! Nigdy nie jadłam i myślę, że to warto przetestować :) super pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. sok pije często z batatów,
    placków nie robiłam nigdy,czas zrobić

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubimy bataty więc takie placuszki chętnie kiedyś przygotujemy :)

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...