Jak już wspominałam w poście o sałatce z kurczkiem i batatem placuszki były kolejnym spontanicznym sposobem na wykorzystanie pozostałych batatów. Delikatne w smaku, lekko słodkie. Smaczne i sycące. A co najważniejsze proste w przygotowaniu.
Składniki (na 2 porcje)
-batat
-2 średnie marchewki (albo 1 duża)
-pół małej cebuli
-pół pęczka natki pietruszki
-jajko
-6 łyżek mąki pszennej
-mały jogurt naturalny (ok 150g)
-łyżeczka majonezu
-sól, pieprz
-szczypta ostrej papryki
-olej do smażenia
Przygotowanie
Batata i marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i 2 gałązki pietruszki drobno posiekać i dodać do warzyw. Całość dokładnie wymieszać. Wbić jajko, dodać mąkę (jeśli masa wydaje się zbyt rzadka, można dodać trochę więcej mąki), przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Z tej ilości masy wychodzi ok. 6 sztuk.
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść masę formując placuszki. Smażyć z obu stron do zrumienienia.
Przygotować sos. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem. Pozostałą natkę pietruszki posiekać, dodać do sosu. Opcjonalnie można wedle uznania dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Placuszki osączyć z tłuszczu ręcznikiem papierowym. Podawać gorące polane sosem.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 405,2 kcal
Tłuszcz: 25,9g
Białko: 7g
Węglowodany: 35,4g
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Koniecznie muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam (niby-nic.blogspot.com)
Dawno nie jadłam batatów, a takie placuszki uwielbiam!
OdpowiedzUsuńMoże w końcu skuszę się na bataty :-)
OdpowiedzUsuńto musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki ale oczywiście nie za często:) mniam :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, ze nie jadłam jeszcze placków z batatów :)
OdpowiedzUsuńO lubię takie placuszki!
OdpowiedzUsuńUwielbiam te Twoje zdrowe, finezyjne i pożywne propozycje :) Świetne placuszki :)
OdpowiedzUsuńPyszne placuszki :) Placki z batatów chodzą za mną od dłuższego czasu - muszę w końcu zrobić ;)
OdpowiedzUsuńFajne wykorzystanie batatów :)
OdpowiedzUsuńBataty wciąż są jeszcze dla mnie tajemnicą smakową;) I choć od dłuższego czasu mówię sobie,że w końcu muszę ich spróbować, póki co na mówieni się kończy. Przepis dopisuję jednak do listy tych do wypróbowania, bo myślę, że zapowiada się smakowicie:) Generalnie jestem fanką tego typu placuszków, więc przepis jak najbardziej się mi podoba!:)
OdpowiedzUsuńPrezentują się bardzo apetycznie, muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńO, w takiej formie bardzo chętnie bym spróbowała batatów, muszę przetestować :)
OdpowiedzUsuńŁadnie wyglądają te placuszki i pewnie tak smakują :)
OdpowiedzUsuńPyszne, uwielbiam takie placuszki :)
OdpowiedzUsuńSuper!<3 Placki z batatów to jedne z moich ulubionych (tylko w wersji bezglutenowej i bezmlecznej:))
OdpowiedzUsuńSos pietruszkowy - to brzmi świetnie! Nigdy nie jadłam i myślę, że to warto przetestować :) super pomysł! :)
OdpowiedzUsuńsok pije często z batatów,
OdpowiedzUsuńplacków nie robiłam nigdy,czas zrobić
Wyglądają bardzo apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńtotalne mniam! :)
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie! :-)
OdpowiedzUsuńpyszne placuszki!
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy bataty więc takie placuszki chętnie kiedyś przygotujemy :)
OdpowiedzUsuń