czwartek, 14 września 2017

Drobiowe pulpeciki w sosie grzybowo-śmietanowym

Na blogach kulinarnych same pyszności pachnące lasem, a sklepy kuszą nas różnorodnością świeżych grzybów. W warzywniakach i przydrożnych stoiskach stosy pięknie prezentujących się kapeluszników. Aż człowiekowi przypominają się stare czasy, gdy po wypadzie ze znajomymi do domu znosiło się torbę kani i kilka maślaków. Smażone kanie w panierce, duszone maślaki z cebulką. I tylko, nie trzeba przekombinować. Najprostsze rzeczy idealnie podkreślają naturalny smak "zdobyczy". Dawno nie gotowałam nic z wykorzystaniem grzybów, ale w końcu też musiałam ulec tej wszechobecnej magii... 

Składniki (ok. 4 porcje)
-500 g mielonego mięsa drobiowego (najlepiej z indyka)
-500 g leśnych grzybów mieszanych (poza sezonem można użyć mrożonych)
-200 ml słodkiej śmietanki UHT 18%
-1 jajko
-4-5 łyżek bułki tartej
-1/2 cebuli
-ząbek czosnku
-zioła prowansaskie
-listek laurowy, ziele angielskie
-sól, pieprz
-2-3 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie
Olej rozgrzać w garnku. Cebulę drobno posiekać i przełożyć na rozgrzany olej. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na małym ogniu aż cebula się zeszkli. Wlać 2 szklanki wody. Dodać listek laurowy i ziele angielskie. Na gotującą się wodę włożyć oczyszczone i pokrojone w duże kawałki grzyby. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować 15 minut.
Mięso przełożyć do miski. Wbić jajko, dodać bułkę tartą. Przyprawić delikatnie solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wyrobić na jednolitą masę. Jeśli mięso będzie zbyt klejące można dodać jeszcze trochę bułki tartej. Z masy formować małe pulpeciki. Wkładać je na gotujący się wywar z grzybami. Całość gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie wlać śmietankę i dobrze wymieszać. Mąkę rozrobić w połowie szklanki zimnej wody. Wlać do sosu. Gotować na małym ogniu dokładnie mieszając do czasu aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami i ulubioną surówką.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 450,2 kcal
Tłuszcz: 27,7g
Białko: 31,2g
Węglowodany: 24,9g  



Smacznego :)

17 komentarzy:

  1. Mmmm.... Już czuję jak pięknie pachną, a jak muszą smakować!:) Cudowne smaki dzieciństwa <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurcze mimo sezonu grzybowego u nas niestety jest ich brak😉 Fajna propozycja na pulpety😁

    OdpowiedzUsuń
  3. Super są takie pulpeciki w grzybowym sosie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie obiady, Twój zapowiada się cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł na wykorzystanie sezonowych, leśnych grzybów :) świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszniutkie pulpeciki - jeszcze z moim ulubionym sosem :D

    OdpowiedzUsuń
  7. O jaki pyszny obiadek, aż zrobiłam się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też uwielbiam grzyby i najlepsze są w najprostszym wydaniu, pulpetów w sosie grzybowym jeszcze nie robiłam, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje ulubione połączenie: mięso mielone i sos grzybowy. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapowiada się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala jest jedną z najpopularniejszych potraw typu kurczak curry. Teorie na temat jego pochodzenia są różne w zależności od ź...