Uwielbiam jednogarnkowe dania. Zwłaszcza z drobiem i podane z ryżem lub chlebkami naan. Dziś zapraszam na pyszne danie z sosem mango-musztardowym. Dodatek kolendry i mleczka kokosowego nadaje lekko indyjski styl, ale jest bez dodatku curry i kurkumy.
Składniki (4 porcje)
-duży podwójny filet kurczaka (ok. 500-600 g)
-2 dojrzałe mango
-puszka mleczka kokosowego
-5 marynowanych papryczki jalapeno
-2 łyżki musztardy francuskiej
-3 łyżki musztardy
-2 łyżki miodu
-1 łyżka suszonej kolendry
-2 łyżki oleju
-sól, pieprz
Przygotowanie
Filet z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w nieduże kawałki. Przyprawić solą i pieprzem. Obsmażyć na oleju i odłożyć na talerz.
Mango obrać i oddzielić miąższ od pestek. Umieścić w rondlu. Dodać pokrojone papryczki, miód i musztardę. Całość zblendować na gładką masę. Dodać pół łyżeczki soli i kolendrę. Zagotować często mieszając. Następnie wlać mleczko kokosowe i dokładnie wymieszać. Dodać kurczaka i całość podgotować na małym ogniu kilka minut. Podawać z ryżem lub chlebkami naan.
Smacznego ;-)
o, jak mango i kokos to biorę w ciemno;)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, szczególnie kusi mnie ten sosik :)
OdpowiedzUsuńMm pychota :)
OdpowiedzUsuńJak z owocami, to coś dla mojego męża ;)
OdpowiedzUsuń