sobota, 29 czerwca 2019

Filet kurczaka w sosie mango musztardowym z mleczkiem kokosowym

Uwielbiam jednogarnkowe dania. Zwłaszcza z drobiem i podane z ryżem lub chlebkami naan. Dziś zapraszam na pyszne danie z sosem mango-musztardowym. Dodatek kolendry i mleczka kokosowego nadaje lekko indyjski styl, ale jest bez dodatku curry i kurkumy. 

Składniki (4 porcje)
-duży podwójny filet kurczaka (ok. 500-600 g)
-2 dojrzałe mango
-puszka mleczka kokosowego
-5 marynowanych papryczki jalapeno
-2 łyżki musztardy francuskiej
-3 łyżki musztardy
-2 łyżki miodu
-1 łyżka suszonej kolendry
-2 łyżki oleju
-sól, pieprz

Przygotowanie
Filet z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w nieduże kawałki. Przyprawić solą i pieprzem. Obsmażyć na oleju i odłożyć na talerz.
Mango obrać i oddzielić miąższ od pestek. Umieścić w rondlu. Dodać pokrojone papryczki, miód i musztardę. Całość zblendować na gładką masę. Dodać pół łyżeczki soli i kolendrę. Zagotować często mieszając. Następnie wlać mleczko kokosowe i dokładnie wymieszać. Dodać kurczaka i całość podgotować na małym ogniu kilka minut. Podawać z ryżem lub chlebkami naan.



Smacznego ;-)

4 komentarze:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...