Panierka z płatków kukurydzianych to chyba najłatwiejszy sposób na chrupiącego i soczystego kurczaka. W ten sposób można przygotować zarówno kotlety w ramach obiadowego posiłku, jak i filet pokroić w cieńsze paski i w ten sposób uzyskać "paluszki" do maczania w sosie.
Składniki (4 porcje)
-duży podwójny filet z kurczaka (ok. 500 g)
-2 szkl. płatków kukurydzianych
-2 jajka
-mąka
-sól, pieprz
-olej do smażenia
Przygotowanie
Filet umyć i oczyścić. Rozkroić wzdłóż na cieńsze kotlety (można także podzielić na 4 części i po prostu rozbić). Obsypać solą i pieprzem.
Płatki rozdrobnić w blenderze lub wsypać do miski i pognieść ręcznie.
Przygotowane kotlety obtaczać w bułce, rozbitym jajku i następnie w płatkach kukurydzianych. Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Ależ muszą być chrupiące :)
OdpowiedzUsuńPyszne kotleciki kochana :-)
OdpowiedzUsuńMuszą być niezwykle chrupiące :)
OdpowiedzUsuń