wtorek, 25 czerwca 2019

Kotlety z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych

Panierka z płatków kukurydzianych to chyba najłatwiejszy sposób na chrupiącego i soczystego kurczaka. W ten sposób można przygotować zarówno kotlety w ramach obiadowego posiłku, jak i filet pokroić w cieńsze paski i w ten sposób uzyskać "paluszki" do maczania w sosie.

Składniki (4 porcje)
-duży podwójny filet z kurczaka (ok. 500 g)
-2 szkl. płatków kukurydzianych
-2 jajka
-mąka
-sól, pieprz
-olej do smażenia

Przygotowanie
Filet umyć i oczyścić. Rozkroić wzdłóż na cieńsze kotlety (można także podzielić na 4 części i po prostu rozbić). Obsypać solą i pieprzem.
Płatki rozdrobnić w blenderze lub wsypać do miski i pognieść ręcznie.
Przygotowane kotlety obtaczać w bułce, rozbitym jajku i następnie w płatkach kukurydzianych. Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.



Smacznego ;-)

3 komentarze:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...