piątek, 21 czerwca 2019

Ostry sos chili pomidorowy na ciepło

Wystarczy zerknąć na historię moich wpisów żeby zauważyć, że mam w domu wielbiciela sosów i pikantnego jedzenia.
Tym razem poszukiwaliśmy sosu na ciepło do maczania serowych chlebków naan, ale innego niż indyjski. W ten sposób powstał właśnie poniższy sos chili pomidorowy. O dość rzadkiej konsystencji z lekko wyczuwalną słodko-kwaśną nutą.

Składniki
-1 puszka pomidorów
-2-3 papryczki chili - świeże lub marynowane
-1/2 małej cebuli
-2 ząbki czosnku
-100 ml passaty pomidorowej
-100ml soku pomarańczowego
-2 łyżki miodu
-sól, pieprz

Przygotowanie
Obraną i pokrojoną cebulę, czosnek i papryczki umieścić w rondlu. Dodać pomidory, passatę, miód. Całość zblendować. Dorpawić soląi pieprzem. Gotować na średnim ogniu przez kilka minut. Podawać na ciepło.



Smacznego ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...