środa, 5 czerwca 2019

Meksykańskie Chanclas Poblanas z wołowiną chili, awokado i sosem

Chanclas Poblanas pierwszy raz zostało zaserwowane już przeszło 100 lat temu w gastronomii "Tortas y Chanclas del Callejón de Variedades" w meksykańskim mieście Puebla i bardzo szybko zyskało popularność stając się najbardziej lubianą lokalną przystawką. Tradycyjnie przygotowywane jest ze specjalnych chlebków podobnych do pambazo, jednak można spotkać także wersje z bardziej klasycznego i powszechnie dostępnego pieczywa. Zatem zapraszam dziś do spróbowania tego pysznego antojito. 

Składniki (4 porcje)
-4 chlebki typu pambazo, kajzerki lub minibagietki (wedle uznania)
-4 duże suszone chili
-1 duża cebula
-3 ząbki czosnku
-300 g mielonej wołowiny
-100 g chorizo
-1/2 łyżeczki kminku mielonego
-2 garści poszatkowanej sałaty rzymskiej
-2 dojrzałe awokado
-1 szkl. wody
-1 łyżka oliwy z oliwek
-sól, pieprz
-opcjonalnie: passata pomidorowa

Przygotowanie
W rondlu umieścić papryczki, czosnek, pół cebuli, kminek i wodę. Ugotować. Zblendować na sos.
Chorizo pokroić w kostkę. Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę. Przesmażyć chorizo. Dodać mięso mielony i smażyć na średnim ogniu aż się zetnie. Wlać przygotowany wcześniej sos. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Poddusić kilka minut. Jeżeli całość jest zbyt ostra - można użyć passaty pomidorowej dla złagodzenia smaku.
Awokado obrać, pokroić w paseczki. Bułki przekroić na bułki. Usunąć trochę miękkiego środka. Na dolne połówki ułożyć awokado. Na wierzchu awokado umieścić porcję mięsa z sosu. Posypać sałatą rzymską. Przykryć drugą połówką bułki.
Tak przygotowane chanclas umieścić na talerzu. Całość polać obficie ciepłym sosem. Na wierzch ułożyć kawałki awokado i piórka cebuli. Czynność powtórzyć z pozostałymi bułkami.



Smacznego ;-)

2 komentarze:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...