środa, 26 czerwca 2019

Frittata ze szparagami i pomidorami

Włoskie słowo frittata wywodzi się ze słowa friggere i ogólnie oznacza „smażone”. O ile do połowy lat pięćdziesiątych termin ten był używany do każdej formy smażonych na patelni jaj, tak później stał się określeniem tzw."omletu z otwartą powierzchnią". Od klasycznego omletu frittata różni się tym, że podawana jest jako płaski placek ze składnikami w środku i zapiekaną powierzchnią. Dowolność dodatków pozwala na stworzenie pełnowartościowego i smacznego dania. Dziś proponuję zielone szparagi i pomidory.

Składniki (2 porcje)
-5 jajek
-kilka zielonych szparagów
-1/2 małej cebuli
-kilka plasterków pomidora
-2 łyżki oleju do smażenia
-50 gr tartego żółtego sera
-sól, pieprz

Przygotowanie
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i zblanszować. Cebulę drobno posiekać. Na patelni, którą można umieścić w piekarniku rozgrzać olej. Zeszklić cebulę. Dodać szparagi i chwilę podsmażyć.
Jajka roztrzepać, przyprawić solą i pieprzem. Zalać szparagi z cebulą. Poukładać plasterki pomidorów. Smażyć na małym lub średnim ogniu kilka minut. Gdy wierzch nie będzie jeszcze ścięty posypać żółtym serem. Zapiec przez kolejne kilka minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać na ciepło.



Smacznego ;-)

3 komentarze:

  1. Super, chętnie bym taką zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Frittata to jedno z częstszych pudełkowych śniadań u nas w domu. Ja nie przekładam patelni do piekarnika, po prostu smażę omlet bez odwracania na małym ogniu pod przykryciem.

    OdpowiedzUsuń

Drobiowe siekane kotlety z papryką

Siekane kotlety są fajną alternatywą dla zwykłych kotletów z drobiu. Dzięki temu, że samo mięso jest krojone w małe kawałki do masy można do...