środa, 26 czerwca 2019

Frittata ze szparagami i pomidorami

Włoskie słowo frittata wywodzi się ze słowa friggere i ogólnie oznacza „smażone”. O ile do połowy lat pięćdziesiątych termin ten był używany do każdej formy smażonych na patelni jaj, tak później stał się określeniem tzw."omletu z otwartą powierzchnią". Od klasycznego omletu frittata różni się tym, że podawana jest jako płaski placek ze składnikami w środku i zapiekaną powierzchnią. Dowolność dodatków pozwala na stworzenie pełnowartościowego i smacznego dania. Dziś proponuję zielone szparagi i pomidory.

Składniki (2 porcje)
-5 jajek
-kilka zielonych szparagów
-1/2 małej cebuli
-kilka plasterków pomidora
-2 łyżki oleju do smażenia
-50 gr tartego żółtego sera
-sól, pieprz

Przygotowanie
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i zblanszować. Cebulę drobno posiekać. Na patelni, którą można umieścić w piekarniku rozgrzać olej. Zeszklić cebulę. Dodać szparagi i chwilę podsmażyć.
Jajka roztrzepać, przyprawić solą i pieprzem. Zalać szparagi z cebulą. Poukładać plasterki pomidorów. Smażyć na małym lub średnim ogniu kilka minut. Gdy wierzch nie będzie jeszcze ścięty posypać żółtym serem. Zapiec przez kolejne kilka minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać na ciepło.



Smacznego ;-)

3 komentarze:

  1. Super, chętnie bym taką zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Frittata to jedno z częstszych pudełkowych śniadań u nas w domu. Ja nie przekładam patelni do piekarnika, po prostu smażę omlet bez odwracania na małym ogniu pod przykryciem.

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...