Składniki (2 porcje)
-5 jajek
-kilka zielonych szparagów
-1/2 małej cebuli
-kilka plasterków pomidora
-2 łyżki oleju do smażenia
-50 gr tartego żółtego sera
-sól, pieprz
Przygotowanie
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i zblanszować. Cebulę drobno posiekać. Na patelni, którą można umieścić w piekarniku rozgrzać olej. Zeszklić cebulę. Dodać szparagi i chwilę podsmażyć.
Jajka roztrzepać, przyprawić solą i pieprzem. Zalać szparagi z cebulą. Poukładać plasterki pomidorów. Smażyć na małym lub średnim ogniu kilka minut. Gdy wierzch nie będzie jeszcze ścięty posypać żółtym serem. Zapiec przez kolejne kilka minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać na ciepło.
Smacznego ;-)
Prosto i ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńSuper, chętnie bym taką zjadła :)
OdpowiedzUsuńFrittata to jedno z częstszych pudełkowych śniadań u nas w domu. Ja nie przekładam patelni do piekarnika, po prostu smażę omlet bez odwracania na małym ogniu pod przykryciem.
OdpowiedzUsuń