wtorek, 11 czerwca 2019

Kapsalon

Kapsalon to nic innego, jak Holenderski fastfood, który pierwszy raz został zaserwowany w Rotterdamie w 2003 roku. To tradycyjnie serwowane w aluminiowych jednorazowych foremkach danie z pewnością przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi frytek i sosu czosnkowego.

Składniki (2 porcje)
-1 podwójny filet kurczaka
-1 czerwona cebula
-2 pomidory
-1/2 świeżego ogórka*
-1 czerwona cebula
-150 g tartego żółtego sera
-4 ziemniaki
-sałata lodowa
-2 łyżki majonezu
-150 g jogurtu greckiego
-3 ząbki czosnku
-przyprawa gyros
-sól, pieprz
-olej do smażenia
-opcjonalnie: suszona cebulka

*Mój Luby nie przepada za świeżym ogórkiem, więc często wymieniamy go na konserwowe i dla dopełnienia całość posypujemy suszoną cebulką.

Przygotowanie
Filet z kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w nieduże kawałki i obsypać przyprawą gyros. Usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
Ziemniaki obrać, pokroić na frytki i usmażyć.
Sałatę poszatkować, pomidory i ogórki pokroić w półplasterki lub kawałki.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.W foremkach aluminiowych ułożyć mięso, na nim frytki. Posypać żółtym serem. Podpiec do rozpuszczenia sera.
W międzyczasie przygotować sos czosnkowy. czosnek przecisnąć przez praskę, dodać majonez i jogurt. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.  
Foremki wyjąć z piekarnika. Na wierzch układać sałatę, pomidory i ogórki. Całość polać resztą sosu czosnkowego.


Smacznego ;-)

4 komentarze:

  1. Świetny pomysł z taką foremka. Bardzo mi się podoba. Dla gości, do tego smaczne i syte. Pozdrawiam gorąco 🌹🏵️💮🥀🌺🌻

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda ekstra, nie jadłam czegoś takiego, ale na pewno warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy tego nie jadłyśmy ale wierzymy, że jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...