piątek, 14 czerwca 2019

Bakaliowe muffinki a'la mini keksy


Słodycze goszczą u nas rzadko, gdyż za słodkim nie przepadamy. Jeśli już zdecyduję się coś przygotować to coś prostszego bez kremów itd. Muffinki są świetnym sposobem na szybką małą zachciankę. A pełne bakalii świetnie pasują do kubka kawy czy gorącego kakao.

Składniki (ok. 12szt.)
-2 szkl. mąki
-1/2 szkl. cukru brązowego
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 szkl. mleka
-1/4 szkl. oleju 
-2 jajka
-szczypta soli
-2-3 garście ulubionych bakalii (u mnie rodzynki, suszona żurawina, pokruszone orzechy włoskie, kandyzowana skórka pomarańczowa, kuleczki czekoladowe)

Opcjonalnie - polewa
-100 g mlecznej czekolady
-50ml mleka

Przygotowanie
Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami. Mokre składniki (mleko, jajka, olej) umieścić w 1 misce. Dokładnie wymieszać. Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cukier, bakalie) umieścić w wymieszać w drugiej misce. Na końcu połączyć mokre i suche składniki i wymieszać. Masą napełnić foremki. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. 
Gdy ostygną przygotować polewę. Mleko umieścić w małym rondelku i dodać pokruszoną czekoladę. Na małym ogniu, ciągle mieszając całość rozpuścić i dokładnie wymieszać. Polać ciepłą polewą gotowe muffinki i odstawić do zastygnięcia.




Smacznego ;-)

7 komentarzy:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...