piątek, 30 lipca 2010

Białe porzeczki pod kruszonką

Krzaczek aż uginał się pod ciężarem kiści, a ja nie miałam pomysłu, co zrobić z białymi porzeczkami. Aż do czasu. Do czasu, kiedy Dorota opublikowała swoje Crumble z agrestem. Genialny sposób na wykorzystanie owoców. A kruszonka z przepisu jest wyśmienita. Również polecam je z waniliowymi lub śmietankowymi lodami.

Składniki
-ok 80 dag białych porzeczek + 150g cukru (dodałam również wanilinowy, tak, aby łączna waga z białym wyszła 150g)
- 120 g masła

- 70 g mąki pszennej

- 80 g mąki razowej

- 50 g płatków owsianych

- 120 g cukru

Przygotowanie
Formę wysmarować masłem, wsypać porzeczki wymieszane z cukrem.
Z masła, mąki, płatków i cukru wyrobić kruszonkę. Przykryć nią owoce.
Piec w temperaturze 185ºC przez około 35 minut. Podawać gorące, ale na zimno smakuje równie wyśmienicie.
Smacznego! :)

8 komentarzy:

  1. Mniam, owsiana kruszonka jest genialna, też ostatnio robiłam, co prawda inną, ale na pewno Twoja też jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha! porzeczki i kruszonka, mniam...

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł na pyszny i szybki deser :)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepis zapisany. Na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. biełe porzeczki na razie nie są osiągalne... ale długo na krzaczku miejsca by nie zagrzały...
    pyszna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  6. Chciałabym Cię zaprosic do konkursu który zorganizowałam na swoim blogu :) Można wygrac fajne gadżety kuchenne i kosz smakowitości :) Wszystkie informacje znajdziesz u mnie:

    http://gotowaniecieszy.blox.pl/html

    Pozdrawiam i zapraszam do zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam kwaśne porzeczki i słodką kruszonkę

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszne połączenie:)Przepis zachowam na kolejne zbiory porzeczek.

    OdpowiedzUsuń