niedziela, 11 lipca 2010

Lekki jabłecznik

W moim domu co raz musi być coś drożdżowego ;) Szukam urozmaiceń, ale ostatnio nie mogę uwolnić się od mojej manii na jabłka... Lekki i puszysty jabłecznik, nie za słodki.

Składniki
-10 dag masła
-15 dag cukru
-50 dag mąki
-100 g drożdży
-jajko
-200 ml mleka
-sól
-sok z cytryny
-1,5 kg jabłek
-3 łyżki konfitury morelowej

Przygotowanie
Masło stopić. !00ml mleka podgrzać, wkruszyć drożdże. Mąkę wymieszać z 10 dag cukru, w środku zrobić dołek. Wlać zaczyn. Zasypać mąką. Przykryć, odstawić na 10 minut. Dodać jajko, masło, szczyptę soli i resztę mleka. Zagnieść ciasto, przykryć, odstawić na 45minut.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić, skropić sokiem z cytryny. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę. Przykryć, odstawić na 15 minut. Na wierzchu rozłożyć jabłka, posypać resztą cukru. Piec 25 minut w temp. 200 st.
Konfiturę podgrzać i przetrzeć przez sito. Posmarować ciasto 10 minut przed końcem pieczenia. Przestudzić, podzielić na porcje.

9 komentarzy:

  1. Pyszne ciasto proponujesz:) Idealne na niedzielę:)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. piszę się w ciemno, skoro to jabłecznik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wyobrażam to sobie z dużą ilością cynamonu i gałką waniliowych lodów...odjazd ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglada, u mie jablka leza od paru dni moze i ja sie skusze;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Arvén, ale kusisz... :D lody waniliowe, cynamon i jabłka. to chyba ideał :)

    OdpowiedzUsuń
  6. musi byc pyszny! ale bym zjadla kawaleczek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak kapitalnie wygląda !!!

    OdpowiedzUsuń