W niedzielę, Kochani, częstuję Was pachnącym chlebem z chrupiącą skórką.
Składniki
-300 g mąki pszennej
-200 g mąki razowej
-2 łyżki maku
-opakowanie drożdży w proszku
-1 łyżeczka soli
-300 ml ciepłej przegotowanej wody
-1 łyżka płynnego miodu
-2 łyżki oliwy
Przygotowanie
Do ciepłej wody dodaj oliwę i miód, dokładnie wymieszaj. W dużej misce połącz suche składniki: mąki, 1 łyżkę maku, drożdże i sól.
Mieszając wlewaj wodę do mąki. wyrabiaj ciasto przez ok. 5 minut, żeby uzyskać jednolite ciasto.
Formę keksową natłuść oliwą i przełóż do niej ciasto. Rozłóż je równomiernie w naczyniu, dociśnij dłońmi i przykryj ściereczką. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Rozgrzej piekarnik do 190 st. Wyrośnięte ciasto natnij w kilku miejscach, skrop wodą, posyp pozostałym makiem i piecz przez 35 minut. Zostaw w piekarniku przez godzinę. Wystudź.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
z wielką przyjemnością się częstuję (:
OdpowiedzUsuńSuper wygląda :) Nie ma to jak domowy chlebek :)
OdpowiedzUsuńto ja poproszę dwie kromeczki.. :-)
OdpowiedzUsuńTyle smakowitości w jednym...
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny !!!
OdpowiedzUsuńmmm... jaki smakowity ten Twój chlebek:)
OdpowiedzUsuńCzuję się poczęstowana :)
OdpowiedzUsuńChlebek wygląda zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńMusiał być przepyszny jeszcze cieplutki z piekarnika:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny :) To pewnie brat ciasta-pieguska, które strasznie lubię. Chętnie zjadłabym kromeczkę z masłem i dżemem :)
OdpowiedzUsuńFajny chlebek, przepis zachowam do wykorzystania;)
OdpowiedzUsuń