niedziela, 18 lipca 2010

Chleb z miodem i makiem

W niedzielę, Kochani, częstuję Was pachnącym chlebem z chrupiącą skórką.

Składniki
-300 g mąki pszennej
-200 g mąki razowej
-2 łyżki maku
-opakowanie drożdży w proszku
-1 łyżeczka soli
-300 ml ciepłej przegotowanej wody
-1 łyżka płynnego miodu
-2 łyżki oliwy

Przygotowanie
Do ciepłej wody dodaj oliwę i miód, dokładnie wymieszaj. W dużej misce połącz suche składniki: mąki, 1 łyżkę maku, drożdże i sól.
Mieszając wlewaj wodę do mąki. wyrabiaj ciasto przez ok. 5 minut, żeby uzyskać jednolite ciasto.
Formę keksową natłuść oliwą i przełóż do niej ciasto. Rozłóż je równomiernie w naczyniu, dociśnij dłońmi i przykryj ściereczką. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Rozgrzej piekarnik do 190 st. Wyrośnięte ciasto natnij w kilku miejscach, skrop wodą, posyp pozostałym makiem i piecz przez 35 minut. Zostaw w piekarniku przez godzinę. Wystudź.

11 komentarzy:

  1. z wielką przyjemnością się częstuję (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda :) Nie ma to jak domowy chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to ja poproszę dwie kromeczki.. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tyle smakowitości w jednym...

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm... jaki smakowity ten Twój chlebek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czuję się poczęstowana :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chlebek wygląda zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Musiał być przepyszny jeszcze cieplutki z piekarnika:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny :) To pewnie brat ciasta-pieguska, które strasznie lubię. Chętnie zjadłabym kromeczkę z masłem i dżemem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny chlebek, przepis zachowam do wykorzystania;)

    OdpowiedzUsuń

Gazpacho

Ze względu na to, że mam przyjemność grzać się w prawie 30 stopniach nie proponuję dziś rozgrzewających zup czy sytych energetycznych gulasz...