poniedziałek, 2 sierpnia 2010

Tarta cytrynowa

Nie wiem, jak Wy, ale ja ze słodyczy najbardziej lubię kwaśne i gorzkie ;-)

Składniki
-180 g mąki
-120 g margaryny
-80 g cukru pudru
-4 cytryny
-7 jaj
-200 g cukru
-200 g śmietany 18%

Przygotowanie
Z mąki, 60 g cukru pudru i margaryny zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Pieczemy 10 minut w temp 200 st. Cytryny szorujemy, osuszamy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok, mieszamy je ze śmietaną, cukrem i jajami. Wylewamy masę na ciasto i pieczemy 1 godz w temp. 170 st. Po ostygnięciu posypujemy pozostałym cukrem pudrem.
Smacznego ;-)

11 komentarzy:

  1. W takim razie cytrynowy sernik na moim blogu byłby dla Ciebie idealny :)
    Ładnie się prezentuje ta tarta, choć to raczej nie moje smaki.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. przepysznie! cytrynowy posmak w wypiekach to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja chętnie bym się poczęstowała, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna, zjadłabym ,bo lubię cytrynowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. gorzkiego nie, ale kwaśne uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja ani gorzkiego, ani kwaśnego, no może tylko ciut (;

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja mogę wręcz odwrotnie - słodkie aż do mdłości! Niestety :P
    Ale jak już mi się przeje słodkie, to kwaskowym nie pogardzę...taką tartą na przykład, mmm!

    OdpowiedzUsuń
  8. jeszcze jej nie robiłam, ale mam w planach:)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo ciekawa tarta :) lubię cytrynowe wypieki

    OdpowiedzUsuń

Kubańska kanapka Cuban Sandwich

Po małej przerwie od kanapek powracamy do weekendowego testowania. Pora na wypełnioną po brzegi kubańską kanapkę. Cuban Sandwich powstała w ...