Ostatnimi czasy niemiłosiernie nęcił mnie zapach bananów. To pewnie niedobór potasu wzywał je podświadomie ;-) W końcu się przybrałam i kupiłam całą torbę. Takim oto sposobem, ja zajadałam się bananami, a rodzina - bananowcem. Ze starego domowego przepisu. Ale jak się przysiadłam, tak i na przyozdobienie góry nie wystarczyło...;-)
Składniki
-4 żółtka
-2/3 szklanki cukru pudru
-1 margaryna
-1kg obranych bananów + 1-2 do ozdobienia
-4 żółte galaretki
-biszkopty
Przygotowanie
Żółtka, cukier puder i margarynę zmiksować, dodać banany pokrojone w kawałki. Zmiksować. Rozpuścić 2 galaretki w 0,5 litra wody, ostudzić i wlać do masy z bananów. Wszystko razem zmiksować. Ułożyć biszkopty w tortownicy i nasączyć je galaretką. Wylać masę. Po zastygnięciu ułożyć banany do dekoracji i zalać 2 galaretkami rozpuszczonymi w normalnej ilości wody. wstawić do lodówki do zastygnięcia
Smacznego! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
to moje ukochane ciasto z dzieciństwa. mogłam jeść je bez końca;)
OdpowiedzUsuńmmm... już czuję ten zapach bananów. już czuję smak tego ciasta na języku...
OdpowiedzUsuńFajne ciacho bananowe :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię:)
w kwestii bananów... stanowczo zniewolona!
OdpowiedzUsuńznam ten cudownie nęcący zapach bananów. czasem po prostu nie da się przez nim uciec (((:
OdpowiedzUsuńnie znałam takiego ciasta, musi smakować maksymalnie bananowo.
OdpowiedzUsuńO banany poporstu uwielbiam, wiec ciasto biore w ciemno ;)
OdpowiedzUsuńja też nie znałam, ale się skuszę chętnie na takie ciacho ;)
OdpowiedzUsuńTaka ilość bananów MUSI dać cudowne ciasto. Mniam!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiego ciasta. Zapach musi być nieziemski...
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie, tak słonecznie ;)
OdpowiedzUsuńTwój bananowiec rozsiewa bananowy zapach:)
OdpowiedzUsuńBuzia
Mniam....ale bym zjadła takiego bananowca :) nie lubię zbytnio galaretek, ale czego się nie robi w imię dobrego smaku :D
OdpowiedzUsuńBanany...mmm zapach nieziemski1 a bananowies - po prostu pycha! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńU nas banany nie doczekają żadnego ciasta :) Strach pomyślec co by się działo gdybym tyle kupiła ...;D Fajny wygląd !
OdpowiedzUsuńCiasto to musi być przepyszne i bardzo aromatyczne !
OdpowiedzUsuńo! zolto jak slonce w lecie. nie, nie - lisc na jesien! :)
OdpowiedzUsuńten wierzch wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuń