Ostatnie kilka dni spędziłam na objadaniu się świeżymi brzoskwiniami. I o dziwo, wciąż nie mam dość. Zamarzył mi się sernik. Ale taki klasyczny, z puszystą pianką. Zawsze obecny w domu, smak z dzieciństwa. Ale brzoskwinki już niestety z puszki ;-)
Składniki
Ciasto
-3 szklanki mąki
-3 łyżki cukru
-5 żółtek
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-20 dag margaryny
Masa serowa
-1 kg twarogu
-2 jajka
-3/4 szklanki
-duży budyń śmietankowy
-1/2 kostki margaryny
-puszka brzoskwiń (45 dag)
Masa bezowa
-5 białek
-torebka kisielu cytrynowego
-szklanka cukru.
Przygotowanie
Z podanych składników zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Podzielić na 2 porcje. Jedną włożyć do lodówki, drugą rozwałkować, wylepić spód blachy. Piec 10 minut w temp. 180 st.
Margarynę utrzeć z cukrem. Ucierając, wbijać po jednym jajku, dodawać na przemian proszek budyniowy i ser. Gładką masę rozsmarować na podpieczonym cieście. Brzoskwinie osączyć, pokroić w kostkę. Równomiernie rozłożyć na masie serowej. Piec 70 minut w temp. 190 st.
Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier, a na końcu kisiel. Pianę rozsmarować na brzoskwiniach. Bezpośrednio na nią zetrzeć ciasto z lodówki. Piec jeszcze 30 minut w temp. 160 st.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
ja też zajadam się brzoskwiniami, sernik musi być przepyszny!
OdpowiedzUsuńZnam ten sernik, jest u nas w domu odkąd pamiętam...
OdpowiedzUsuńmoja mama zawsze go robiła, kiedy od babci skapnął nam się domowy biały ser. i nadal go robi. specjalnie dla mnie... uwielbiam ten sernik... mmm ;] już w ustach czuję jego smak, słodycz owoców i ziarenka twarogu...
OdpowiedzUsuńwczoraj najadłam się brzoskwiń po pachy, i mam ochotę coś z nimi zrobić bo jeszcze kilak sztuk pozostało (:
OdpowiedzUsuńtakiego sernika jeszcze nie jadłam, choć mam dużą chęć (:
i to się nazywa blacha porządnego ciasta! super!
OdpowiedzUsuńale wielki kawał pysznego sernika!
OdpowiedzUsuńJa poproszę wielki kawałek ! Uwielbiam uwielbiam :D szczególnie w wykonaniu mojej cioci. Pychota. :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam sernik z brzoskwiniami, ślicznie Ci wyszedł ... mniam :)
OdpowiedzUsuńoj, jaka cudna beza!
OdpowiedzUsuńTo musi dopiero smakowac.... :) Zazdroszczę, bo bardzo lubię i na malutki kawałeczek z chęcią bym się załapała :)
OdpowiedzUsuńmmm.. klasyka babcina;)
OdpowiedzUsuńBuziaczki
uwielbiam ten serniczek:)))
OdpowiedzUsuńmi też marzy się taki serniczek, więc oczywiście zapisuję przepis :):) pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Baaardzo dawno temu, piekłam podobny sernik. Był pyszny i ten właśnie na taki wygląda :)
OdpowiedzUsuń