sobota, 28 sierpnia 2010

Bananowiec

Ostatnimi czasy niemiłosiernie nęcił mnie zapach bananów. To pewnie niedobór potasu wzywał je podświadomie ;-) W końcu się przybrałam i kupiłam całą torbę. Takim oto sposobem, ja zajadałam się bananami, a rodzina - bananowcem. Ze starego domowego przepisu. Ale jak się przysiadłam, tak i na przyozdobienie góry nie wystarczyło...;-)

Składniki
-4 żółtka
-2/3 szklanki cukru pudru
-1 margaryna
-1kg obranych bananów + 1-2 do ozdobienia
-4 żółte galaretki
-biszkopty

Przygotowanie
Żółtka, cukier puder i margarynę zmiksować, dodać banany pokrojone w kawałki. Zmiksować. Rozpuścić 2 galaretki w 0,5 litra wody, ostudzić i wlać do masy z bananów. Wszystko razem zmiksować. Ułożyć biszkopty w tortownicy i nasączyć je galaretką. Wylać masę. Po zastygnięciu ułożyć banany do dekoracji i zalać 2 galaretkami rozpuszczonymi w normalnej ilości wody. wstawić do lodówki do zastygnięcia

Smacznego! :)

18 komentarzy:

  1. to moje ukochane ciasto z dzieciństwa. mogłam jeść je bez końca;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm... już czuję ten zapach bananów. już czuję smak tego ciasta na języku...

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne ciacho bananowe :)
    Bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. w kwestii bananów... stanowczo zniewolona!

    OdpowiedzUsuń
  5. znam ten cudownie nęcący zapach bananów. czasem po prostu nie da się przez nim uciec (((:

    OdpowiedzUsuń
  6. nie znałam takiego ciasta, musi smakować maksymalnie bananowo.

    OdpowiedzUsuń
  7. O banany poporstu uwielbiam, wiec ciasto biore w ciemno ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja też nie znałam, ale się skuszę chętnie na takie ciacho ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Taka ilość bananów MUSI dać cudowne ciasto. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie jadłam takiego ciasta. Zapach musi być nieziemski...

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda świetnie, tak słonecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Twój bananowiec rozsiewa bananowy zapach:)
    Buzia

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam....ale bym zjadła takiego bananowca :) nie lubię zbytnio galaretek, ale czego się nie robi w imię dobrego smaku :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Banany...mmm zapach nieziemski1 a bananowies - po prostu pycha! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. U nas banany nie doczekają żadnego ciasta :) Strach pomyślec co by się działo gdybym tyle kupiła ...;D Fajny wygląd !

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto to musi być przepyszne i bardzo aromatyczne !

    OdpowiedzUsuń
  17. o! zolto jak slonce w lecie. nie, nie - lisc na jesien! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. ten wierzch wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...