sobota, 28 września 2019

Czerwone curry z batatem i kalafiorem

Mam słabość do curry i czasami lubię pokombinować ze składnikami. Tym razem miałam do wykorzystania resztę kalafiora i bataty, co zaowocowało drobiowym czerwonym curry z wyżej wymienionymi warzywami. Pyszne i syte. Polecam podawać z chlebkami naan lub ryżem.

Składniki (2 porcje)
-400 g filetu z kurczaka
-1 duży batat (ok. 250g)
-300 g kalafiora
-1 papryczka chilli
-pół cebuli
-1 ząbek czosnku
-200ml śmietanki UHT 
-2 szkl. bulionu
-50 g czerwonej pasty curry
-2 łyżki oleju
-sól, pieprz
-kolendra do dekoracji

Przygotowanie
Cebulę drobno posiekać, czosnek rozgnieść. W rondlu z grubszym dnem rozgrzać łyżkę oleju. Zeszklić cebulę. Ostrą papryczkę pokroić w kostkę lub półplasterki. Dodać do cebuli, przesmażyć minutę mieszając. Zalać bulionem.
Kalafior umyć i podzielić na różyczki. Batat obrać i pokroić w kostkę. Dodać do bulionu. Gotować około 15 minut.
W międzyczasie przygotować mięso. Filet z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w małe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, obsmażyć mięso do zrumienienia. Dodać do gotujących się warzyw razem z pastą curry. Całość dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze kilka minut. 
Do całości dodać śmietankę, wymieszać i przegotować. Jeżeli curry jest za rzadkie, można podgotować chwilę dłużej w celu odparowania.
Podawać posypane kolendrą, z chlebkami naan lub ryżem.



Smacznego ;-)

4 komentarze:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...