Ostatnio dzieliłam się z Wami klasycznymi zapiekankami z szynką i pieczarkami, więc dziś dla odmiany zapiekanki odrobinę zdrowsze. Osobiście uwielbiam połączenie awokado, sera z niebieską pleśnią i wędzonego łososia. Zestawienie o intensywnym zapachu, ale za to jakie pyszne! ;-)
Składniki (4 porcje)
-2 półbagietki graham
-1 dojrzałe awokado
-opakowanie sera pleśniowego typu lazur (ok. 125 g)
-100 g wędzonego łososia
-100 g tartego żółtego sera
-pieprz
Przygotowanie
Bułki rozkroić wzdłóż. Każdą posmarować dojrzałym awokado i . Łososia pokroić na mniejsze "skrawki". Na każdej bułce poukładać porcję wędzonego łososia i posypać pokruszonym serem pleśniowym. Całość oprószyć żółtym serem. Zapiec kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Smacznego ;-)
Super pomysł, z dodatkiem awokado i łososia musi świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuńWOW! Świetny przepis, chociaż ja zamieniłabym łososia na szynkę! Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńojj taką zapiekaneczkę bym sobie z chęcią zjadła
OdpowiedzUsuńŚwietna zapiekanka. Musze zrobić z łososiem. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAwokado uwielbiam, łososia i ser pleśniowy również :) Połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń