poniedziałek, 2 września 2019

Polędwiczka wieprzowa po Sevillsku (Solomillo de cerdo a la Sevillana)

Delikatna, soczysta i pachnąca polędwiczka wieprzowa w towarzystwie tak charakterystycznych dla kuchni hiszpańskiej dodatków jak - pomidory, papryka, czosnek i wino.

Składniki (4 porcje)
-1 spora polędwiczka wieprzowa
-cebula
-czerwona i zielona papryka
-2 dojrzałe pomidory
-5 łyżek oliwy z oliwek
-3 ząbki czosnku
-100 ml białego wina
-łyżeczka słodkiej papryki w proszku
-sól, pieprz

Przygotowanie
Polędwiczkę umyć, oczyścić i oprószyć solą, pieprzem i papryką. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Obsmażyć polędwiczkę z każdej strony. Zdjąć z patelni i odłożyć.
Cebulę i papryki drobno pokroić. Ząbki czosnku pokroić w plasterki Przesmażyć na tej samej oliwie kilka minut podlewając winem. Włożyć mięso z powrotem i dusić pod przykryciem 5-7 minut.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Dodać do sosu i wymieszać. Całość poddusić jeszcze kilka minut.
Mięso wyjąć z sosu. Pokroić w grube plastry. Podawać na porcji sosu i w towarzystwie innych dodatków - np. oliwek, pomidorowych tostów, minikoreczków itd.




Smacznego ;-)

3 komentarze:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...