piątek, 23 sierpnia 2019

Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala jest jedną z najpopularniejszych potraw typu kurczak curry. Teorie na temat jego pochodzenia są różne w zależności od źródeł. Gdzie niegdzie możemy przeczytać, że oryginalna receptura miała ona powstać w Delhi w 1947 rouk. Z kolei inne źródła podają, że pochodzi ona z Indii Brytyjskich, gdzie była sposobem na dostosowanie lokalnej kuchni do brytyjskich gustów smakowych. Jej pierwowzorem mógł być murgh makhni, czyli maślany kurczak – tradycyjne danie pochodzące z Pendżabu w Indiach. 
Jakkolwiek sporne te teorie by nie były, nie zmienia to faktu, że dziś kurczak tikka masala serwowany jest w restauracjach na całym świecie, najczęściej podawany z Chlebkami Naan lub ryżem. 

Składniki (4 porcje)
marynata
-800 g filetu kurczaka
-200 g jogurtu naturalnego
-1 czubata łyżeczka suszonego czosnku
-1 łyżeczka imbiru
-2 łyżeczki przyprawy garam masala
-1 łyżeczka kurkumy
-1 łyżeczka mielonego kminku
-1/2 łyżeczki ostrej papryki
-1 łyżeczka soli
sos
-2 łyżeczki oleju słonecznikowego
-2 łyżeczki masła
-1 duża cebula
-2 ząbki czosnku
-ok. 2-3 cm kawałek świeżego imbiru
-1 czubata łyżeczka garam masala
-1 czubata łyżeczka mielonego kminku
-1 łyżeczka kurkumy
-1 łyżeczka suszonej kolendry
-400 g passaty pomidorowej
-1 łyżeczka ostrej papryki
-1 łyżeczka soli
-300 ml śmietanki
-1 łyżeczka brązowego cukru
-1/4 szkl. wody (opcjonalnie)
-świeża kolendra (opcjonalnie - do podania)

Przygotowanie
Kurczaka umyć i oczyścić z błon. Pokroić w kawałki. Składniki marynaty wymieszać w misce. Dodać kurczaka i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki. Marynować minimum godzinę, a najlepiej całą noc.
Na dużej głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać olej. Smażyć kawałki zamarynowanego kurczaka przez kilka minut. Zdjąć z patelni, odłożyć. Na tej samej patelni rozgrzać masło. Cebulę drobno posiekać i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i starty kawałek świeżego imbiru. całość przesmażyć minutę mieszając. Dodać garam masala, kminek, kurkumę i kolendrę. Wymieszać i przesmażyć kilkanaście sekund. Następnie dodać passatę pomidorową, ostrą paprykę i sól, dokładnie wymieszać. Dusić na małym ogniu ok 10 minut.
Do przygotowanego sosu dodać śmietanę, cukier i kurczaka. Dokładnie wymieszać. Dusić około 10 minut. Jeżeli sos jest zbyt gęsty - dodać wodę.
Podawać posypany kolendrą, z ryżem lub chlebkami naan.


Smacznego ;-)

7 komentarzy:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...