Składniki (4 porcje)
-1 kg ziemniaków
-1 jajko
-kilka łyżek mąki pszennej
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Najlepiej jest je przygotować dzień wcześniej, czy po prostu użyć te pozostałe z obiadu z poprzedniego dnia. Zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Do umieszczonych w misce ziemniaków wbić jajko, dodać mąkę i szczyptę soli. Całość wyrobić ręką na gładką masę. Blat oprószyć mąką. Z ziemniaczanej masy formować wałeczki i pokroić je pod skosem.
W garnku zagotować dużą ilość osolonej wody. Kopytka gotować porcjami po kilka minut. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Smacznego ;-)
To jest to, co tygryski lubią najbardziej :)
OdpowiedzUsuńPyszna klasyka :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kopytka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kopytka :)
OdpowiedzUsuń100 lat nie jadłam kopytek! ale mam smaka :)
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis ! od dłuższego czasu czytam twojego bloga
OdpowiedzUsuń