niedziela, 4 sierpnia 2019

Penne z sosem śmietanowym z boczkiem wędzonym

Do dobrego makaronu wystarczy prosty, kilkuskładnikowy sos by powstało pyszne i sycące danie. Delikatnie słony z pysznym posmakiem wędzonego boczku. 

Składniki (4 porcje)
-300 g makaronu penne
-200 ml śmietanki UHT
-1/2 cebuli
-200 g wędzonego boczku krojonego w kostkę
-1 łyżka oleju
-sól, pieprz
-opcjonalnie: szczypta ostrej papryczki, tarty żółty ser do posypania

Przygotowanie
Makaron ugotować al dente. Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na łyżce oleju. Dodać boczek i przesmażyć. Zalać śmietanką i doprawić solą, pieprzem i ewentualnie papryką. Całość poddusić kilka minut do lekkiego zredukowania i przeniknięcia się smaków. Wymieszać z makaronem. Podawać na ciepło posypany tartym żółtym serem.



Smacznego ;-)

5 komentarzy:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...