Do dobrego makaronu wystarczy prosty, kilkuskładnikowy sos by powstało pyszne i sycące danie. Delikatnie słony z pysznym posmakiem wędzonego boczku.
Składniki (4 porcje)
-300 g makaronu penne
-200 ml śmietanki UHT
-1/2 cebuli
-200 g wędzonego boczku krojonego w kostkę
-1 łyżka oleju
-sól, pieprz
-opcjonalnie: szczypta ostrej papryczki, tarty żółty ser do posypania
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente. Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na łyżce oleju. Dodać boczek i przesmażyć. Zalać śmietanką i doprawić solą, pieprzem i ewentualnie papryką. Całość poddusić kilka minut do lekkiego zredukowania i przeniknięcia się smaków. Wymieszać z makaronem. Podawać na ciepło posypany tartym żółtym serem.
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Prosto i smacznie, lubię takie szybkie makarony :)
OdpowiedzUsuńProste i sycące danie :)
OdpowiedzUsuńPyszności. Uwielbiam makaron pod każdą postacią :-)
OdpowiedzUsuńSmakowity obiadek :)
OdpowiedzUsuńCzytam twojego bloga już długo i naprawdę co artykuł to lepszy
OdpowiedzUsuń