Pierwszą wersją tych francuskich tostów były "Croque Monsieur", które później, po dodaniu na wierzch sadzonego jajka stały się tostami "Croque Madame". Obecnie we francuskich kawiarniach dostępne są obie wersje tej smacznej przekąski.
Składniki (2 porcje)
-4 kromki chleba tostowego
-kilka plasterków szynki
-2 jajka
-100 g tartego żółtego sera
-4 łyżeczki musztardy
-szkl. sosu beszamelowego
-olej do smażenia
-sól, pieprz
Przygotowanie
Chleb tostowy delikatnie zrumienić w piekarniku lub na patelni. Na blaszce ułożyć 2 kromki chleba. Posmarować musztardą i grubo polać sosem beszamelowym. Na sosie ułożyć połowę żółtego sera. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na serze. Przykryć drugą kromką chleba i całość zalać sosem beszamelowym i posypać pozostałym serem. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiec kilka minut do rozpuszczenia się sera i zarumienienia całości.
Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć 2 jajka sadzone i posypać soląi pieprzem. Gotowe tosty łopatką wyjąć z blaszki i ułożyć na talerzu. Na wierzch położyć jajka sadzone.
Smacznego ;-)
Jestem wielką fanką jajek w takiej formie.
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńPychotka, mój mąż bardzo lubi :)
OdpowiedzUsuńPychotka :))
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń