wtorek, 1 października 2019

Francuskie tosty Croque Madame

Ostatnim razem z testowaniem znanych kanapek opuściliśmy tereny Ameryki aby dotrzeć aż do Francji. Naszą uwagę przyciągneły bowiem tosty Croque Madame. Z dużą ilością sera, beszamelu i sadzonym jajkiem - w sam raz na syte, dające dużo energii śniadanie. 
Pierwszą wersją tych francuskich tostów były "Croque Monsieur", które później, po dodaniu na wierzch sadzonego jajka stały się tostami "Croque Madame". Obecnie we francuskich kawiarniach dostępne są obie wersje tej smacznej przekąski.

Składniki (2 porcje)
-4 kromki chleba tostowego
-kilka plasterków szynki
-2 jajka
-100 g tartego żółtego sera
-4 łyżeczki musztardy
-szkl. sosu beszamelowego
-olej do smażenia
-sól, pieprz

Przygotowanie
Chleb tostowy delikatnie zrumienić w piekarniku lub na patelni. Na blaszce ułożyć 2 kromki chleba. Posmarować musztardą i grubo polać sosem beszamelowym. Na sosie ułożyć połowę żółtego sera. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na serze. Przykryć drugą kromką chleba i całość zalać sosem beszamelowym i posypać pozostałym serem. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiec kilka minut do rozpuszczenia się sera i zarumienienia całości. 
Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć 2 jajka sadzone i posypać soląi pieprzem. Gotowe tosty łopatką wyjąć z blaszki i ułożyć na talerzu. Na wierzch położyć jajka sadzone. 





Smacznego ;-)

5 komentarzy:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...