Klasyczny sposób na przygotowanie kurek. Przyznać się, kto tak nie przygotowywał tych wspaniałych grzybów? Kremowy, aromatyczny sos może stanowić osobne danie, jak i dodatek do obiadowego mięsa.
Składniki (2 porcje)
-400 g kurek
-200 g kwaśnej śmietany
-1/2 cebuli
-szczypiorek
-sól, pieprz
-2 masła
Przygotowanie
Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na patelni na rozgrzanym maśle. Kurki umyć i oczyścić, większe pokroić na kawałki. Dodać do cebuli, doprawić solą i pieprzem i smażyć kilka minut. Dodać śmietanę i całość wymieszać. Zmniejszyć moc palnika, smażyć kilka minut. Pod koniec dodać szczypiorek. Podawać na ciepło.
Smacznego ;-)
Wieki nie jadłam kurek, pyszne danie. Lubię grzybki w śmietanie.
OdpowiedzUsuńJak pysznie. Pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuń