Składniki (4 porcje)
-1 kg kawałek łopatki wieprzowej
-1/2 szkl. brązowego cukru
-1 łyżeczka przyprawy chile*
-1 łyżeczka słodkiej papryki
-2 łyżeczki suszonego czosnku (ewentualnie 2-3 ząbki świeżego)
-2 łyżeczki soli
-1 łyżeczka pieprzu
-1 łyżeczka cayenne
-4 cebule
-1/2 opakowania sosu barbecue
-4 bułki do burgerów
*przyprawa chile jest to przyprawa z ostrej papryczki jalapeno. W przypadku braku dostępności można zamiennie użyć ostrej papryczki chilli.
Przygotowanie
Przyprawy wymieszać w miesce. Mieszanką dokładnie natrzeć mięso. Owinąć folią spożywczą i marynować przez moc w lodówce.
Cebule obrać, pokroić w piórka i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na cebulę wyłożyć zamarynowaną łopatkę. Piec w temperaturze 150 stopni przez 5-7 godzin, aż mięso będzie bardzo miękkie. Przez część czasu pieczenia naczynie może pozostać przykryte.
Mięso wyjąć na talerz. Używając dwóch widelców, "poszarpać" je na pojedyncze włókna. 1/4 cebuli z pieczenia rozdrobnić.
W garnku rozgrzać 1/2 szklanki wody. Dodać sos barbecue. Włożyć poszarpane mięso, dodać rozdrobnioną wcześniej cebulę i dokładnie wymieszać. Poddusić kilka minut na małym ogniu. Serwować w bułkach do burgerów.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 923 kcal
Tłuszcz: 57,2g
Białko: 45,4g
Węglowodany: 57,6g
Smacznego :-)
Przepis bierze udział w akcji:
Przymierzam się do tego dania od dawna, jednak skutecznie zniechęca mnie ten długi czas pieczenia;) ale... nigdy nie mów nigdy;)
OdpowiedzUsuńNIe dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńCos dla mojego syna , był by zachwycony -:)
OdpowiedzUsuńżadna wędlina świata nie może się jej równać! Cudna.
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńTak przygotowane mięsko jest super. Dawniej piekłam je 2-3 razy w miesiącu.
OdpowiedzUsuńWielokrotnie widziałam przepisy na pulled pork, ale nigdy nie jadłam :) Teraz ograniczam mięso, ale mam nadzieję, że kiedyś spróbuję :)
OdpowiedzUsuńTo musi być pycha :-)
OdpowiedzUsuńto coś więcej niż kanapka! super przepis! ja wieprzowinę jem rzadko. Jak to napisałam to pomyślałam, że nie do końca bo tu boczek, tu suszona szynka....
OdpowiedzUsuńWypasiona bułą :D
OdpowiedzUsuńbuła wygląda wspaniale, a ja jestem taaaaaka głodna :( zjadłabym z ogromnym smakiem :)
OdpowiedzUsuńWspaniała jest taka wieprzowina, aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuń