piątek, 23 lutego 2018

Pulled pork

Pulled pork (szarpana wieprzowina) to metoda przygotowywania mięsa wieprzowego, w której to duży kawałek mięsa (głównie łopatka), piecze się powoli w niskiej temperaturze, pozwalając, aby mięso stało się wystarczająco miękkie, by mogło zostać "wyszarpane" na pojedyncze kawałki.  Pulled pork można spotkać na całym świecie serwowaną w różnych formach, chociaż najbardziej popularne jest serwowanie w bułkach do burgerów.

Składniki (4 porcje)
-1 kg kawałek łopatki wieprzowej
-1/2 szkl. brązowego cukru
-1 łyżeczka przyprawy chile*
-1 łyżeczka słodkiej papryki
-2 łyżeczki suszonego czosnku (ewentualnie 2-3 ząbki świeżego)
-2 łyżeczki soli
-1 łyżeczka pieprzu
-1 łyżeczka cayenne
-4 cebule
-1/2 opakowania sosu barbecue
-4 bułki do burgerów

*przyprawa chile jest to przyprawa z ostrej papryczki jalapeno. W przypadku braku dostępności można zamiennie użyć ostrej papryczki chilli.

Przygotowanie
Przyprawy wymieszać w miesce. Mieszanką dokładnie natrzeć mięso. Owinąć folią spożywczą i marynować przez moc w lodówce.
Cebule obrać, pokroić w piórka i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na cebulę wyłożyć zamarynowaną łopatkę. Piec w temperaturze 150 stopni przez 5-7 godzin, aż mięso będzie bardzo miękkie. Przez część czasu pieczenia naczynie może pozostać przykryte.
Mięso wyjąć na talerz. Używając dwóch widelców, "poszarpać" je na pojedyncze włókna. 1/4 cebuli z pieczenia rozdrobnić.
W garnku rozgrzać 1/2 szklanki wody. Dodać sos barbecue. Włożyć poszarpane mięso, dodać rozdrobnioną wcześniej cebulę i dokładnie wymieszać. Poddusić kilka minut na małym ogniu. Serwować w bułkach do burgerów.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia:  923 kcal
Tłuszcz: 57,2g
Białko: 45,4g
Węglowodany: 57,6g



Smacznego :-)

Przepis bierze udział w akcji:
Kanapkownia

12 komentarzy:

  1. Przymierzam się do tego dania od dawna, jednak skutecznie zniechęca mnie ten długi czas pieczenia;) ale... nigdy nie mów nigdy;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cos dla mojego syna , był by zachwycony -:)

    OdpowiedzUsuń
  3. żadna wędlina świata nie może się jej równać! Cudna.

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak przygotowane mięsko jest super. Dawniej piekłam je 2-3 razy w miesiącu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wielokrotnie widziałam przepisy na pulled pork, ale nigdy nie jadłam :) Teraz ograniczam mięso, ale mam nadzieję, że kiedyś spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. to coś więcej niż kanapka! super przepis! ja wieprzowinę jem rzadko. Jak to napisałam to pomyślałam, że nie do końca bo tu boczek, tu suszona szynka....

    OdpowiedzUsuń
  7. buła wygląda wspaniale, a ja jestem taaaaaka głodna :( zjadłabym z ogromnym smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała jest taka wieprzowina, aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...