Składniki (4 porcje)
-800 g kiszonej kapusty
-500 g mięsa wieprzowego z szybki lub łopatki
-1 marchewka
-1 pietruszka
-1 mała cebula
-2 łyżki oleju
-1 szklanka wody
-listek laurowy
-ziele angielskie
-majeranek
Przygotowanie
Kapustę przełożyć do garnka. Jeżeli kawałki są za duże, można ją wczęśniej drobniej pokroić. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i zalać wodą. Podgotować.
Marchewkę i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce, dodać do kapusty. Gotować całość do miękkości.
Cebulę obrać i drobno pokroić. Zeszklić na oleju. Mięso pokroić w drobne kawałki, przesmażyć z cebulą. Dodać do kapusty. Całość gotować do odparowania wody. Doprawić.
Podawać z pieczywem lub ziemniakami.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 294,9 kcal
Tłuszcz: 16,1g
Białko: 25,3g
Węglowodany: 6,8g
Smacznego ;-)
Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńIle w nim domowej miłości...
Bigos gotuję zdecydowanie zbyt rzadko. Ten na kapuście kiszonej jest najsmaczniejszy :)
OdpowiedzUsuńLubię jego smak i aromat.
OdpowiedzUsuńUwielbiam bigos, dlatego też zawsze robię, tyle że w wersji wege :)
OdpowiedzUsuńNabrałam ochoty na bigos zwłaszcza, że nie gotowałam na święta
OdpowiedzUsuńDawno nie gotowałam...
OdpowiedzUsuńSmakowity bigosik
OdpowiedzUsuńOj zjadłoby się domowy bigos z kiszonej kapuchy :D
OdpowiedzUsuńPychotka!
OdpowiedzUsuńUwielbiam bigos, ale w wersji wege. Robię go tylko w okolicy świąt, ale narobiłaś mi ochoty :)
OdpowiedzUsuń