poniedziałek, 19 lutego 2018

Bigos z kiszonej kapusty

Choć na tę tradycyjną potrawę powstało już tyle przepisów, z dodatkami bez, tyle sposobów przygotowania, u nas najczęściej gości ten podstawowy. Klasyczny bigos z mięsem wieprzowym z kiszonej kapusty. 

Składniki (4 porcje)
-800 g kiszonej kapusty
-500 g mięsa wieprzowego z szybki lub łopatki
-1 marchewka
-1 pietruszka
-1 mała cebula
-2 łyżki oleju 
-1 szklanka wody
-listek laurowy
-ziele angielskie
-majeranek

Przygotowanie 
Kapustę przełożyć do garnka. Jeżeli kawałki są za duże, można ją wczęśniej drobniej pokroić. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i zalać wodą. Podgotować. 
Marchewkę i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce, dodać do kapusty. Gotować całość do miękkości. 
Cebulę obrać i drobno pokroić. Zeszklić na oleju. Mięso pokroić w drobne kawałki, przesmażyć z cebulą. Dodać do kapusty. Całość gotować do odparowania wody. Doprawić. 
Podawać z pieczywem lub ziemniakami.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 294,9 kcal
Tłuszcz: 16,1g
Białko: 25,3g
Węglowodany: 6,8g




Smacznego ;-)

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam!
    Ile w nim domowej miłości...

    OdpowiedzUsuń
  2. Bigos gotuję zdecydowanie zbyt rzadko. Ten na kapuście kiszonej jest najsmaczniejszy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam bigos, dlatego też zawsze robię, tyle że w wersji wege :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nabrałam ochoty na bigos zwłaszcza, że nie gotowałam na święta

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj zjadłoby się domowy bigos z kiszonej kapuchy :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam bigos, ale w wersji wege. Robię go tylko w okolicy świąt, ale narobiłaś mi ochoty :)

    OdpowiedzUsuń

Chutney z czerwonej cebuli

Chutney z czerwonej cebuli to świetny dodatek do soczystych mięs. Słodki i charakterystyczny w smaku idealnie zgrywa się z wołowiną i wiepr...