Dziś proponuję calzone z zupełnie nietradycyjnym wypełnieniem, bo z kurczakiem BBQ i dużą ilością sera. Najlepiej podawać na gorąco, kiedy ciągnący się ser aż wypływa ze środka.
Składniki (4 porcje)
-500 g mąki
-opakowanie drożdży instant (7-8g)
-1/2 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki cukru
-2 łyżki oliwy z oliwek
-3/4 szkl. letniej wody
-podwójny filet z kurczaka
-1 mała cebula
-200 g startego sera żółtego
-1/2 opakowania sosu BBQ
-2 łyżki oleju
-sól, pieprz
-jajko do posmarowania
Przygotowanie
Filet z kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w małe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Polać niedużą ilością sosu barbecue. Przykryć folią spożywczą i odłożyć i odłożyć na minimum godzinę.
Z mąki, drożdży, soli, cukru, oliwy z oliwek i wody zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W międzyczasie usmażyć kurczaka na 2 łyżkach oleju. Cebulę obrać i drobno posiekać.
Ciasto podzielić na cztery części. Z każdej uformować kulę i rozwałkować bardzo cienko. Ciasto posmarować sosem bbq. Na połowie ułożyć kawałki kurczaka, posypać dużą ilością sera, polać sosem. Ciasto złożyć na pół, zlebić brzegi jak pierogi.
Jajko rozbić i posmarować pierogi. Delikatnie oprószyć z wierzchu startym serem.
Piec w temperaturze 210 stopni przez około 15 minut.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 792,9 kcal
Tłuszcz: 23,5g
Białko: 43g
Węglowodany: 99,5g
ojej, mega apetyczne :D miałam mieć dziś pizzę na obiad, ale chyba zawinę ją w pieroga :D
OdpowiedzUsuńPrzekonałaś mnie do zjedzenia tego na obiad :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam Calzone, ale uwielbiam i pizzę, i kurczaka BBQ, a ten wypływający ze środka ser wygląda niesamowicie apetycznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie 😍 jak tylko wyjdę z postu Dąbrowskiej z pewnością spróbuję Twojego przepisu 😍😀
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo lubię calzone, a z takim nadzieniem jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPyszności... Połączenia idealne :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam calzone ;)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na obiad :) Wpraszam się do Ciebie!
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam nic na drożdżach. A takie wyroby lubię najbardziej. Pysznie wyglądają Twoje drożdżowe pierogi.
OdpowiedzUsuńPyszności. Bardzo lubię takie dania 😃
OdpowiedzUsuńOd samego patrzenia człowiek robi się głodny ;) Mniam!
OdpowiedzUsuńZrobiłam się głodna, a niedawno zjadłam obiad :-) Pycha :-)
OdpowiedzUsuńfajnie by było wziąć ze sobą takiego pieroga na drugie śniadanie;D
OdpowiedzUsuńa ja tak dzisiaj potrzebowałam natchnienia na coś nowego ! Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam pizzę, muszę spróbować sama zrobic calzone :)
OdpowiedzUsuńAleż to calzone wygląda apetycznie!!! chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńApatyczny obiadek....:)
OdpowiedzUsuńsuper przepis! takie "pierogi" to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńW przekroju wygląda mega apetycznie :D
OdpowiedzUsuńZ kurczakiem to coś dla mnie :) muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń