środa, 21 lutego 2018

Calzone z kurczakiem BBQ

Calzone, potrawa pochodząca z Neapolu, jest niczym innym, jak pierogiem z ciasta pizzowego wypełnionym po brzegi farszem. Tradycyjnie calzone wypełnia się salami, szynką lub warzywami, mozzarellą, ricottą, parmezanem lub serem pecorino i jajkiem. W zależności od regionu są różne wariacje odnośnie wypełnienia, ale zazwyczaj kojarzą się one ze składnikami do pizzy. We Włoszech calzone jest uważane za najlepszą formę pizzy do sprzedaży w ulicznych budkach lub z dostawą do domu.
Dziś proponuję calzone z zupełnie nietradycyjnym wypełnieniem, bo z kurczakiem BBQ i dużą ilością sera. Najlepiej podawać na gorąco, kiedy ciągnący się ser aż wypływa ze środka.

Składniki (4 porcje)
-500 g mąki
-opakowanie drożdży instant (7-8g)
-1/2 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki cukru
-2 łyżki oliwy z oliwek
-3/4 szkl. letniej wody
-podwójny filet z kurczaka
-1 mała cebula
-200 g startego sera żółtego
-1/2 opakowania sosu BBQ
-2 łyżki oleju
-sól, pieprz
-jajko do posmarowania

Przygotowanie
Filet z kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w małe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Polać niedużą ilością sosu barbecue. Przykryć folią spożywczą i odłożyć i odłożyć na minimum godzinę.
Z mąki, drożdży, soli, cukru, oliwy z oliwek i wody zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W międzyczasie usmażyć kurczaka na 2 łyżkach oleju. Cebulę obrać i drobno posiekać.
Ciasto podzielić na cztery części. Z każdej uformować kulę i rozwałkować bardzo cienko. Ciasto posmarować sosem bbq. Na połowie ułożyć kawałki kurczaka, posypać dużą ilością sera, polać sosem. Ciasto złożyć na pół, zlebić brzegi jak pierogi.
Jajko rozbić i posmarować pierogi. Delikatnie oprószyć z wierzchu startym serem.
Piec w temperaturze 210 stopni przez około 15 minut.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 792,9 kcal
Tłuszcz: 23,5g
Białko: 43g
Węglowodany: 99,5g





Smacznego ;-)

23 komentarze:

  1. ojej, mega apetyczne :D miałam mieć dziś pizzę na obiad, ale chyba zawinę ją w pieroga :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Przekonałaś mnie do zjedzenia tego na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam Calzone, ale uwielbiam i pizzę, i kurczaka BBQ, a ten wypływający ze środka ser wygląda niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne danie 😍 jak tylko wyjdę z postu Dąbrowskiej z pewnością spróbuję Twojego przepisu 😍😀

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, bardzo lubię calzone, a z takim nadzieniem jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności... Połączenia idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno nie jadłam calzone ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny pomysł na obiad :) Wpraszam się do Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno nie robiłam nic na drożdżach. A takie wyroby lubię najbardziej. Pysznie wyglądają Twoje drożdżowe pierogi.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności. Bardzo lubię takie dania 😃

    OdpowiedzUsuń
  11. Od samego patrzenia człowiek robi się głodny ;) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam się głodna, a niedawno zjadłam obiad :-) Pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. fajnie by było wziąć ze sobą takiego pieroga na drugie śniadanie;D

    OdpowiedzUsuń
  14. a ja tak dzisiaj potrzebowałam natchnienia na coś nowego ! Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam, uwielbiam pizzę, muszę spróbować sama zrobic calzone :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ależ to calzone wygląda apetycznie!!! chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  17. super przepis! takie "pierogi" to ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  18. W przekroju wygląda mega apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Z kurczakiem to coś dla mnie :) muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...