Składniki (4 porcje)
-500 g mąki pszennej
-opakowanie drożdży instant (7-8g)
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka cukru
-1 łyżka oliwy z oliwek
-0,5 szkl. wody
-0,5 szkl. mleka
-5 jajek
-50 g sera podpuszczkowego, np. bryndzy
-100 g sera mozzarella
-100 g sera feta
-pietruszka, koperek lub inna "zielenina" do posypania
Przygotowanie
Mleko z wodą delikatnie podgrzać. Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże, sól, cukier i oliwę z oliwek, letnie mleko z wodą. Energicznie zagnieść elastyczne ciasto i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podrośnie zagnięść je jeszcze raz i podzielić na 4 części. Z każdej formować kulę i rozwałkować. Pozaginać brzegi i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200st.
Wszystkie sery wymieszać (mozzarellę można uprzednio zetrzeć na tarce) i wypełnić nimi przygotowane ciasto. Jajko rozkłócić i posmarować nim brzegi ciasta. Piec około 10-12 minut. Po tym czasie wyjąć, zrobić delikatnie wgłębienie po środku. W każde wbić jajko. Piec jeszcze ok. 5 minut. Podawać posypane zieleniną.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 696,3 kcal
Tłuszcz: 22,8g
Białko: 32,9g
Węglowodany: 90,4g
Smacznego ;-)
Przepis bierze udział w akcji:
Wygląda pysznie! U mnie też trwa miłość do kuchni ze wschodu!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, a wygląda smakowicie :D
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam w domu, chyba w końcu się skuszę - nie wygląda na skomplikowany przepis :)
OdpowiedzUsuńDzięki za wizytę :)
Bardzo je lubię :-)
OdpowiedzUsuńbardzo dawno ich nie robiłam, ale wiem że są pyszne:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy "chlebek" :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis :) jakbyś była w Wawie to mogę polecić piekarnie, gdzie takie serowe chlebki podają :) a gruzińscy piekarze są bardzo przystojni :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie i na pewno równie dobrze smakuje!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, dziękuję za ten wspaniały pomysł!
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Ale zrobiłaś mi smaka ��
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym czegoś takiego spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, byłam kiedyś w gruzińskiej restauracji i bardzo mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńNigdy tego dania nie jadłyśmy ale wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam tego dania, ale chciałabym spróbować, bo wygląda super :)
OdpowiedzUsuńOd dawna noszę się z zamiarem by przygotować to danie, u Ciebie wygląda rewelacyjnie 😍
OdpowiedzUsuńWyszło idealnie, wow!!!
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie apetycznie !
OdpowiedzUsuńakurat planuję przygotować chaczapuri w domu, dzięki za inspiracje! :)
OdpowiedzUsuń