sobota, 17 lutego 2018

Chaczapuri adżarskie (adjarian khaczapuri)

Chaczapuri jest tradycyjnym daniem gruzińskim, inaczej zwanym "serowym chlebem". Jest to rodzaj drożdżowego placka z serem. Wyróżnia się trzy główne rodzaje khachapuri: adżarskie, tzw. "otwarte" z serem i jajkiem, imeretyńskie w formie pieczonego okrągłego placka z farszem serowym lub z pasty z fasoli i chaczapuri megrelskie - podobne do imretyńskiego dodatkowo posypane serem na wierzchu. Dziś zapraszam was na "otwarte", czyli adjarian khaczapuri.

Składniki (4 porcje)
-500 g mąki pszennej
-opakowanie drożdży instant (7-8g)
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka cukru
-1 łyżka oliwy z oliwek
-0,5 szkl. wody
-0,5 szkl. mleka
-5 jajek
-50 g sera podpuszczkowego, np. bryndzy
-100 g sera mozzarella
-100 g sera feta
-pietruszka, koperek lub inna "zielenina" do posypania

Przygotowanie
Mleko z wodą delikatnie podgrzać. Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże, sól, cukier i oliwę z oliwek, letnie mleko z wodą. Energicznie zagnieść elastyczne ciasto i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podrośnie zagnięść je jeszcze raz i podzielić na 4 części. Z każdej formować kulę i rozwałkować. Pozaginać brzegi i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200st.
Wszystkie sery wymieszać (mozzarellę można uprzednio zetrzeć na tarce) i wypełnić nimi przygotowane ciasto. Jajko rozkłócić i posmarować nim brzegi ciasta. Piec około 10-12 minut. Po tym czasie wyjąć, zrobić delikatnie wgłębienie po środku. W każde wbić jajko. Piec jeszcze ok. 5 minut. Podawać posypane zieleniną.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 696,3 kcal
Tłuszcz: 22,8g
Białko: 32,9g
Węglowodany: 90,4g





Smacznego ;-)
Przepis bierze udział w akcji:
Zapiekanki

18 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie! U mnie też trwa miłość do kuchni ze wschodu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam, a wygląda smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie robiłam w domu, chyba w końcu się skuszę - nie wygląda na skomplikowany przepis :)

    Dzięki za wizytę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo dawno ich nie robiłam, ale wiem że są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. super przepis :) jakbyś była w Wawie to mogę polecić piekarnie, gdzie takie serowe chlebki podają :) a gruzińscy piekarze są bardzo przystojni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepięknie i na pewno równie dobrze smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda, dziękuję za ten wspaniały pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam! Ale zrobiłaś mi smaka ��

    OdpowiedzUsuń
  9. Z chęcią bym czegoś takiego spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie wygląda, byłam kiedyś w gruzińskiej restauracji i bardzo mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy tego dania nie jadłyśmy ale wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie jadłam tego dania, ale chciałabym spróbować, bo wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Od dawna noszę się z zamiarem by przygotować to danie, u Ciebie wygląda rewelacyjnie 😍

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda niesamowicie apetycznie !

    OdpowiedzUsuń
  15. akurat planuję przygotować chaczapuri w domu, dzięki za inspiracje! :)

    OdpowiedzUsuń

Drobiowe siekane kotlety z papryką

Siekane kotlety są fajną alternatywą dla zwykłych kotletów z drobiu. Dzięki temu, że samo mięso jest krojone w małe kawałki do masy można do...