niedziela, 25 lutego 2018

Fool's Gold Loaf Sandwich, czyli "kanapka Elvisa Presleya"

Kanapka Fool's Gold Loaf została stworzona przez Colorado Mine Company, restaurację z Denver w Kolorado. Od 1976 roku ta została owiana legendą związaną z Elvisem Presleyem. Według "The Life and Cuisine of Elvis Presley" w nocy 1 lutego Elvis, będąc w Graceland, ułsyszał 3 meżczyzn rozmawiających o Fool's Gold Loaf i stwierdził, że musi jej spróbować. Wówczas, biorąc swój prywatny samolot poleciał do Denver, lądując o 1:40 rano, gdzie w specjalnym hangarze pasażerowie zostali przywitani przez właścicieli CMC - Bucka Scotta i jego żonę Cindy, którzy przynieśli im 22 takie kanapki. Mężczyźni spędzili przy nich 3 godziny, aby później wrócić do domu.

Składniki (4 porcje)
-1 słoik masła orzechowego (ok 400g)
-1 słoik dżemu lub galaretki porzeczkowej (ewentualnie borówkowej)
-400 g boczku w plastrach
-4 łyżki masła
-2 łyżki oleju
-4 chlebki włoskie (lub 4 półbagietki/2 bagietki)

Przygotowanie
Boczek usmażyć na chrupko na oleju, odłożyć na ręcznik papierowy by ociekł z tłuszczu.
Pieczywo rozkroić wzdłóż. Posmarować masłem. Podpiec kilka minut w nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu wydrążyć środki.
Jedną połowę chlebka wypełnić masłem orzechowym, drugą dżemem. Ułożyć usmażony boczek. Złożyć kanapkę.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia:  1465,8 kcal
Tłuszcz: 84,2g
Białko: 53,8g
Węglowodany: 127,3g


Smacznego :-)

Przepis bierze udział w akcji:
Kanapkownia

16 komentarzy:

  1. masło orzechowe i dżem- ok można strawić ale do tego jeszcze boczek? to dla mnie duże zaskoczenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też mnie to dziwiło :) ale połączenie jest GENIALNE :) nie da się skończyć na 1 gryzie :)

      Usuń
  2. Ciekawych rzeczy się dowiedziałam. Kanapka na pewno pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Masło orzechowe i boczek? Cóż za finezyjne połączenie! :D Bardzo ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomyśleć, że boczuś pasuje do wszystkiego!

    OdpowiedzUsuń
  5. jaka dawka historii :) połączenie bekonu i masła orzechowego znam ale dodatek dżemu brzmi ciekawie :) inna sprawa, że chyba wolę inne połączenia smakowe :)
    z dziwnych połączeń i to sprawdzonych to pancakes z bekonem są git! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie kiedyś jedliśmy pancakes z bekonem, jakoś na dowóz we Wrocławiu (mój Ł zamówił do pracy na obiad, ale były takie dobre, że potem w domu jeszcze zamawialiśmy) - pankejki, z musztardą, cebulą, bekonem i czymś jeszcze. Tak przekładane jak torcik naleśnikowy. mniaaam

      Usuń
  6. Brzmi intrygująco, połączenie boczku i masła orzechowego mnie ciekawi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Boczek uwielbia słone i słodkie dodatki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Boczek plus dżem ? O nie ja bym się nie pisała ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawe połączenie smaków. Kanapka z charakterem. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Genialny i mega intrygujący pomysł! 🤗 Wypróbuję na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem ciekawa jak smakuje :) Ale mnie korci :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie widzę tego połączenia xP

    OdpowiedzUsuń
  13. Masło orzechowe z dżemem jemy często ale z boczkiem? :D Dla nas to zbyt dziwne :P

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...