Składniki (4 porcje)
-1 słoik masła orzechowego (ok 400g)
-1 słoik dżemu lub galaretki porzeczkowej (ewentualnie borówkowej)
-400 g boczku w plastrach
-4 łyżki masła
-2 łyżki oleju
-4 chlebki włoskie (lub 4 półbagietki/2 bagietki)
Przygotowanie
Boczek usmażyć na chrupko na oleju, odłożyć na ręcznik papierowy by ociekł z tłuszczu.
Pieczywo rozkroić wzdłóż. Posmarować masłem. Podpiec kilka minut w nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu wydrążyć środki.
Jedną połowę chlebka wypełnić masłem orzechowym, drugą dżemem. Ułożyć usmażony boczek. Złożyć kanapkę.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 1465,8 kcal
Tłuszcz: 84,2g
Białko: 53,8g
Węglowodany: 127,3g
Smacznego :-)
Przepis bierze udział w akcji:
masło orzechowe i dżem- ok można strawić ale do tego jeszcze boczek? to dla mnie duże zaskoczenie
OdpowiedzUsuńteż mnie to dziwiło :) ale połączenie jest GENIALNE :) nie da się skończyć na 1 gryzie :)
UsuńBardzo fajna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńCiekawych rzeczy się dowiedziałam. Kanapka na pewno pyszna.
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe i boczek? Cóż za finezyjne połączenie! :D Bardzo ciekawe :)
OdpowiedzUsuńPomyśleć, że boczuś pasuje do wszystkiego!
OdpowiedzUsuńjaka dawka historii :) połączenie bekonu i masła orzechowego znam ale dodatek dżemu brzmi ciekawie :) inna sprawa, że chyba wolę inne połączenia smakowe :)
OdpowiedzUsuńz dziwnych połączeń i to sprawdzonych to pancakes z bekonem są git! :)
właśnie kiedyś jedliśmy pancakes z bekonem, jakoś na dowóz we Wrocławiu (mój Ł zamówił do pracy na obiad, ale były takie dobre, że potem w domu jeszcze zamawialiśmy) - pankejki, z musztardą, cebulą, bekonem i czymś jeszcze. Tak przekładane jak torcik naleśnikowy. mniaaam
UsuńBrzmi intrygująco, połączenie boczku i masła orzechowego mnie ciekawi :)
OdpowiedzUsuńBoczek uwielbia słone i słodkie dodatki :)
OdpowiedzUsuńBoczek plus dżem ? O nie ja bym się nie pisała ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie smaków. Kanapka z charakterem. ;)
OdpowiedzUsuńGenialny i mega intrygujący pomysł! 🤗 Wypróbuję na pewno!
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa jak smakuje :) Ale mnie korci :)
OdpowiedzUsuńNie widzę tego połączenia xP
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe z dżemem jemy często ale z boczkiem? :D Dla nas to zbyt dziwne :P
OdpowiedzUsuń