Domowe pierogi są najlepsze. Czy ktoś się nie zgodzi? Wypełnione po brzegi farszem, doprawionym według własnego uznania. Duże i świeże. Jakie są Wasze ulubione wypełnienia? Dziś u mnie klasycznie - soczewica z cebulką.
Składniki (ok 35szt)
-500 g mąki pszennej
-1 jajko
-1 szkl. ciepłej wody
-4 łyżki oleju rzepakowego
-1 cebula
-250 g soczewicy
-2 łyżki masła
-listek laurowy
-ziele angielskie
-sól, pieprz
Przygotowanie
Soczewicę ugotować w wodzie z listkiem laurowym, zielem angielskim i solą. Odstawić do ostygnięcia.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na maśle.
Z soczewicy wyjąć ziele angielskie i listek laurowy. Jeżeli woda całkowicie nie odparowała, zlać nadmiar. Dodać zeszkloną cebulę. Całość zblendować.
Z mąki, jajka, 2 łyżek oleju i ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli istnieje potrzeba można podsypywać mąką. Ciasto rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. na środek kłaść farsz i zalepiać pierożki. W dużym garnku zagotować wodę, lekko ją osolić i dodać pół łyżeczki oleju. Pierogi kłaść na gotującą się wodę. Gotować ok 3 minut od wypłynięcia. Podawać z ulubioną zasmażką lub sosem.
Wartość energetyczna (1 porcja - 5szt)
Energia: 450 kcal
Tłuszcz: 12,2g
Białko: 18g
Węglowodany: 61,7g
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Pyszne pierożki 😃
OdpowiedzUsuńPierogi uwielbiam! Ostatnio zajadałam się pierogami z wędzonym tofu, ziemniakami i sporą ilością cebulki. Nadzieniem z soczewicy też nie pogardzę ;) Jedynie nie przepadam za pierogami na słodko.
OdpowiedzUsuńPierogi z soczewicą jak najbardziej, a do tego duuużo cebuli :).
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pierożki.:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię soczewicę, pyszny pomysł na jej wykorzystanie.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na pierogi! :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, jestem ciekawa jak smakują takie pierożki :)
OdpowiedzUsuńooo...! ciekawe nadzienie, chętnie wproszę się na obiad :D
OdpowiedzUsuńTakich pierogów jeszcze nie jadłam :) Fajny pomysł na nadzienie :)
OdpowiedzUsuńPierogi uwielbiam, ale z soczewicą jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi mam do nich słabość :)
OdpowiedzUsuńDawno takich nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy pierogi! Co prawda głównie robimy je na słodko ale taka wersja też jest pycha :D
OdpowiedzUsuńLubię soczewicę, muszę ja wypróbować w pierogach :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi, przyznam, że z soczewicą jeszcze nie jadłam, koniecznie muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńO pierogach z soczewicą jeszcze nie słyszałem, ciekawy przepis.. :)
OdpowiedzUsuń