wtorek, 13 lutego 2018

Pierogi z soczewicą

Domowe pierogi są najlepsze. Czy ktoś się nie zgodzi? Wypełnione po brzegi farszem, doprawionym według własnego uznania. Duże i świeże. Jakie są Wasze ulubione wypełnienia? Dziś u mnie klasycznie - soczewica z cebulką.

Składniki (ok 35szt)
-500 g mąki pszennej
-1 jajko
-1 szkl. ciepłej wody
-4 łyżki oleju rzepakowego
-1 cebula
-250 g soczewicy
-2 łyżki masła
-listek laurowy
-ziele angielskie
-sól, pieprz

Przygotowanie
Soczewicę ugotować w wodzie z listkiem laurowym, zielem angielskim i solą. Odstawić do ostygnięcia.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na maśle.
Z soczewicy wyjąć ziele angielskie i listek laurowy. Jeżeli woda całkowicie nie odparowała, zlać nadmiar. Dodać zeszkloną cebulę. Całość zblendować.
Z mąki, jajka, 2 łyżek oleju i ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli istnieje potrzeba można podsypywać mąką. Ciasto rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. na środek kłaść farsz i zalepiać pierożki. W dużym garnku zagotować wodę, lekko ją osolić i dodać pół łyżeczki oleju. Pierogi kłaść na gotującą się wodę. Gotować ok 3 minut od wypłynięcia. Podawać z ulubioną zasmażką lub sosem.

Wartość energetyczna (1 porcja - 5szt)
Energia: 450 kcal
Tłuszcz: 12,2g
Białko: 18g
Węglowodany: 61,7g






Smacznego ;-)

16 komentarzy:

  1. Pierogi uwielbiam! Ostatnio zajadałam się pierogami z wędzonym tofu, ziemniakami i sporą ilością cebulki. Nadzieniem z soczewicy też nie pogardzę ;) Jedynie nie przepadam za pierogami na słodko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierogi z soczewicą jak najbardziej, a do tego duuużo cebuli :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na pierożki.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię soczewicę, pyszny pomysł na jej wykorzystanie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł, jestem ciekawa jak smakują takie pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo...! ciekawe nadzienie, chętnie wproszę się na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Takich pierogów jeszcze nie jadłam :) Fajny pomysł na nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierogi uwielbiam, ale z soczewicą jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam pierogi mam do nich słabość :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiamy pierogi! Co prawda głównie robimy je na słodko ale taka wersja też jest pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię soczewicę, muszę ja wypróbować w pierogach :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam pierogi, przyznam, że z soczewicą jeszcze nie jadłam, koniecznie muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  13. O pierogach z soczewicą jeszcze nie słyszałem, ciekawy przepis.. :)

    OdpowiedzUsuń

Ciasto ucierane z truskawkami i płatkami migdałowymi

Słodkości bardzo rzadko u nas goszczą, a jeśli już, to właśnie w formie "suchszej" typu drożdżowe czy ucierane. O owocach sezonowy...