Olivadę można zrobić z mieszanych oliwek (czarne i zielone) albo z samych czarnych.
Składniki
-1 szkl. pokrojonych czarnych oliwek bez pestek
-1 szkl. pokrojonych zielonych oliwek bez pestek
-100 g anchois w oliwie
-2 łyżeczki kaparów
-1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
-1/4 szkl. oliwy z oliwek
-2 ząbki czosnku
-1 łyżeczka octu winnego
-1 łżeczka skórki startej z limonki
Przygotowanie
Oliwki, anchois, kapaty, tymianek i czosnek przełożyć do miski. Rozdrobnić blenderem używając małej mocy. Dodając oliwę, ocet i skórkę z limonki stopniowo zwiększać moc i blendować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Aby uzyskać optymalny smak olivady należy włozyć ją na minimum 2 godziny do lodówki. Przed podaniem doprowadzić do temperatury pokojowej.
Wartość energetyczna (1 porcja ok 30g)
Energia: 57,2 kcal
Tłuszcz: 5,5g
Białko: 1,4g
Węglowodany: 0,1g
Smacznego ;-)
Uwielbiam oliwki☺
OdpowiedzUsuńSzkoda, że u mnie w domu tylko ja lubię taką pastę :)
OdpowiedzUsuńWow - smakowicie!
OdpowiedzUsuńTa pasta na pewno zasmakowała by mojemu mężowi :)
OdpowiedzUsuńSmaki mojego Połówka. On uwielbia takie pasty pełne wyrazistych dodatków.
OdpowiedzUsuńPyszna pasta. Oliwki mogę jeść zawsze i wszędzie ❤
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na pastę :)
OdpowiedzUsuńTym razem coś niekoniecznie dla nas, bo nie lubimy oliwek :)
OdpowiedzUsuńPyszności. :)
OdpowiedzUsuńZ czym ją jeść
OdpowiedzUsuń