sobota, 30 marca 2013

Penne zapiekane z brokułami i sosem śmietanowo-serowym

Przez dni brokuł uśmiechał się do mnie z lodówki, a ja za nic nie wiedziałam co z nim zrobić. Aż w końcu przedświąteczny harmider wymusił szybki i syty obiad. I tak powstało zapiekane penne z brokułami i sosem śmietanowo-serowym. Posiłek dla zabieganych potrzebujących dużej dawki energii na dłuższy czas :-)

Składniki
-ok. 200g makaronu penne (do przygotowania dania użyłam makaronu firmy Arrighi)
-1 duży brokuł
-ok. 80g startego żółtego sera
-150ml śmietany
-sól, pieprz
-1 jajko
-3 łyżki mleka
-oliwa z oliwek
-2 ząbki czosnku.

Przygotowanie
Makaron ugotować al dente, odcedzić.
Brokuły podzielić na małe różyczki i ugotować do miękkości.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojony czosnek. Dodać brokuły. Poddusić chwilę razem by przeszły aromatem.
Przygotować sos: Wymieszać śmietanę, ser, jajko, mleko, czosnek z patelni. Przyprawić do smaku.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, przykryć brokułami. Całość zalać sosem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st. przez około 30 minut.

Smacznego! :-)

środa, 27 marca 2013

Gryczane muffinki z tuńczykiem i twarożkiem

Chyba nic tak pozytywnie nie nastraja, jak poranne pieczenie. A jak na dodatek są to pięknie wyrośnięte śniadaniowe muffinki.... Zapieczone chrupiące z wierzchu, a w środku kryją... pysznego tuńczyka i biały ser. Idealne na śniadanie, ale i również do jedzenia z kubkiem zupy :-) Twaróg można równie dobrze zamienić na ser feta, czy pleśniowy lazur. Wtedy smak będzie nieco bardziej wyrazisty.

Składniki
-2 szkl. mąki gryczanej
-1 jajko
-1 szkl. mleka
-garść ulubionych ziół
-1/2 łyżeczki soli
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-ok 4-5 łyżek oleju (ja użyłam tego z tuńczyka)
-puszka tuńczyka w oleju (Do przygotowania tych muffinków użyłam tuńczyka w oliwie z oliwek firmy Callipo)
-kostka twarogu

Przygotowanie
Twaróg przełożyć do miseczki, pognieść widelcem, przyprawić do smaku. Tuńczyka pokroić w kawałki.
Suche składniki ciasta (łącznie z ziołami) wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Całość połączyć i wymieszać. Do blachy wyłożonej papilotkami wlewać po 1 łyżce ciasta. Na wierzch kłaść po łyżeczce twarogu i kwałku tuńczyka. Przykrywać drugą łyżką ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 30 minut.

Smacznego :-)

środa, 27 lutego 2013

Kakaowe muffinki bez jajek

Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku dziennym... Ale wtedy właśnie piekę te muffiny. Mięciutkie i wyrośnięte. Mleko w przepisie można śmiało zastąpić np. mlekiem sojowym czy ryżowym albo naparem z kawy.

Składniki
-1,5 szkl. mąki pszennej
-1 szkl. brązowego cukru
-2 łyżki kakao
-łyżeczka proszku do pieczenia
-łyżeczka sody oczyszczonej
-szczypta soli
-1 szkl. mleka
-6 łyżek oleju
-opcjonalnie dodatki (u mnie wiśnie ze słoika domowej roboty)

Przygotowanie
Suche składniki wymieszać w 1 misce, mokre w drugiej. Wszystko razem połączyć i wymieszać. Nakładać do foremek na muffinki. Piec ok. 20 minut w temp. 180st.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 237,8 kcal
Tłuszcz: 7,3g
Białko: 4g
Węglowodany: 38,7g




Smacznego! :-)

piątek, 22 lutego 2013

Placki z kalafiora z curry z sosem jogurtowo-miętowym

Namiastka kuchni indyjskiej, choć z mąką pszenną. Bardzo smaczne, delikatne placuszki. Przyznam szczerze, ze sama wszystkie zjadłam! ;-) 

Składniki
-1 kalafior
-2 jajka
-4 łyżki mąki
-1 łyżeczka curry (łagodnej)
-1 łyżeczka kurkumy
-szczypta chilli
-1 pęczek natki kolendry
-1 pęczek natki pietruszki

-sól
-olej słonecznikowy do smażenia
na sos
-500ml jogurtu naturalnego
-1 pęczek mięty
-sok z 1/2 cytryny
-sól

Przygotowanie
Kalafior ugotować do miękkości, pokroić w małe kawałki, wrzucić do miski. Dodać mąkę, jajka, posiekane zioła, curry, kurkumę oraz szczyptę chilli. Całość dokładnie wymieszać i dodać tyle wody, by powstało gęste ciasto (ja np. nie musiałam dodawać w ogóle). Posolić do smaku.
Przygotować sos. Jogurt wymieszać z posiekaną miętą i sokiem z cytryny, posolić do smaku.
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść placki, smażyć z obu stron na rumiano.
Po zdjęciu z patelni odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z sosem jogurtowo-miętowym.

Źródło: Tesco

Smacznego! ;-)

poniedziałek, 7 stycznia 2013

Paszteciki krucho-drożdżowe

Przepisów na paszteciki przetestowałam już sporo. Ten jest najlepszy na jaki trafiłam. Może to dlatego, że dostałam go od... mamy? :-) Paszteciki z tego przepisu smakują idealnie zarówno z farszem mięsnym, jak i bezmięsnym.

Składniki
-500 g mąki
-2 jajka
-1 żółtko
-2 łyżki śmietany
-200 g masła
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-20 g drożdży
-szczypta soli

Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w śmietanie. Do mąki dodać jajka, żółtko, rozpuszczone drożdże, proszek do pieczenia, szczyptę soli, masło. Wyrobić ciasto. Rozdzielić na dwie części, rozwałkować, podzielić na prostokąty o wymiarach ok. 4x7cm. Nałożyć farsz i zwijać, posklejać i posmarować jajkiem. Poukładać na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 180st. do zarumienienia.

Smacznego :-)

wtorek, 18 grudnia 2012

Gryczane ciasteczka z masłem sezamowym

Lubisz mało słodkie ciasteczka? Z delikatnym orzechowym i sezamowym posmakiem? Te ciasteczka są właśnie dla Ciebie :-) Małe niepozorne 'gniotki' nie dość, że kryją w sobie bardzo ciekawy smak, to są zdrowsze niż klasyczne z mąki pszennej. Do przygotowania ich użyłam gotowego masła sezamowego słodzonego agawą (Primavika), co pozwoliło mi uniknąć dodawania cukru. Ale uprzedzam - produkt ten jest tak smaczny, że ciężko oprzeć się od wyjadania łyżeczką ze słoika! :-)
 
Składniki
-20 dag mąki gryczanej
-10 dag mąki pszennej
-2 jajka
-cukier waniliowy
-185g masła sezamowego słodzonego agawą (1 słoiczek)
-1/4 łyżeczki proszku do pieczenia -mielone orzechy lub/i małe rodzynki (ja użyłam posiekanych podprażonych orzeszków arachidowych)
-opcjonalnie: cukier puder

Przygotowanie
Masło sezamowe utrzeć z cukrem i cukrem pudrem. Ucierając wbijać po jajku. Masę wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia, orzechami (i/lub rodzynkami). Wyrobić mikserem, schładzać 30 minut. Z ciasta formować kulki i lekko je spłaszczać. Można obtoczyć w sezamie. Piec na blasze wyłożonej pergaminem przez ok 15 minut w temp. 180st. Ostudzone można porypać cukrem pudrem.

Smacznego! :-)

wtorek, 11 grudnia 2012

Kurczak w miodowo-imbirowej marynacie

Kiedy pierwszy raz użyłam miodu do marynaty do mięsa (wówczas była to miodowo-musztardowa marynata do karkówki z grilla), stwierdziłam, że to dodatek idealny. Nadszedł czas na kurczaka. Kto choć trochę mnie zna, zna też moją słabość do imbiru... ;-) Po upieczeniu kurczak jest soczysty, z chrupiącą skórką pokrytą słodkawą glazurą z wyczuwalną nutą imbiru. Efekt wręcz idealny!

Składniki (4 porcje)

-8 podudzi lub 4 ćwiartki z kurczaka
-2-3 ząbki czosnku
-4-5 cm kawałek imbiru
-5-6 łyżek soku z cytryny
-4 łyżki jasnego miodu
-4 łyżki oliwy
-3 łyżki majeranku
-sól morska gruboziarnista
-pieprz czarny

Przygotowanie
Elementy kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą i pieprzem. Przygotować marynatę: do miski wlać oliwę, sok z cytryny, miód, dodać zmiażdżony czosnek, starty na tarce imbir oraz majeranek - dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kurczaka, dokładnie go obtoczyć. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C, około 30-40 minut. Kurczaka podczas pieczenia polewać marynatą i sokiem, który wytopi się podczas pieczenia. 

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 529,5 kcal
Tłuszcz: 37,7g
Białko: 25,9g
Węglowodany: 19,7g


 Smacznego!

środa, 5 grudnia 2012

Wątróbka pieczona z jabłkami i cebulą

O ile fanem wątróbki nie jestem, tak wersja z tego przepisu bardzo przypadła mi do gustu. Smak jabłek przygasza posmak wątróbki, który zawsze mi przeszkadzał. Bardzo miła odmiana. 

Składniki
-0,5 kg wątróbki (ja używam drobiowej)
-2 kwaśne jabłka
-2 cebule
-ok. 3 łyżki mąki
-2 łyżki masła
-majeranek
-sól, pieprz
-olej

Przygotowanie
Wątróbkę oczyścić, umyć. W przypadku wieprzowej zalać ją mlekiem i pozostawić na ok 2 godziny. Przy drobiowej nie jest to konieczne. Osuszyć, pokroić na małe kawałki. Obtoczyć w mące. Olej rozgrzać na patelni, podsmażyć kawałki wątróbki ze wszystkich stron. Osączyć i posypać majerankiem.
Jabłka umyć, obrać, oczyścić, pokroić na półplasterki. Łyżkę masła stopić na patelni, podsmażyć jabłka. Cebulę obrać, pokroić na plasterki, zeszklić na tłuszczu po smażeniu jabłek.
Naczynie żaroodporne wysmarować pozostałym masłem. Rzędami ułożyć wątróbkę, cebulę i jabłka. Piec 30 minut w temp. ok. 175 st. Przed podaniem oprószyć solą i pieprzem (chociaż dla mnie jest idealna bez przyprawiania :-)), opcjonalnie posypać posiekanym szczypiorkiem.

Źródło: Chwila dla Ciebie

Smacznego :-)

piątek, 30 listopada 2012

Ceramiczna Obieraczka Pionowa i najlepszy sok warzywny, czyli testowanie

Zawsze uważałam wydanie kilkudziesięciu złotych na obieraczkę do warzyw za delikatnie mówiąc lekką przesadę. Jednak gdy pewnego dnia dostałam propozycję współpracy ze sklepem Heindkitchen , która miała polegać na przetestowaniu Ceramicznej Pionowej Obieraczki, zgodziłam się bez wahania. Może to właśnie okazja by skonfrontować swoje przekonania?

Takim więc oto sposobem, ten cudnie zielony produkt trafił w moje ręce.

Opis producenta:
"Jedna z najlepszych na świecie, ceramiczna obieraczka marki Kyocera. Doskonała zarówno do obierania warzyw jak i skrobania czekolady oraz ścierania twardego sera na cienkie płatki. Bardzo ergonomiczna rączka, niewielka waga i wyjątkowa ostrość ceramiki Kyocera sprawiają że obieraczka ta stanie się ulubioną w każdym domu.(...)
Obieraczka przeznaczona dla Praworęcznych użytkowników (w sklepie dostępne są również w wersji dla leworęcznych - przyp. ja)

 Ceramika zastosowana w tym urządzeniu jest wyjątkowa, ponieważ: - nie wchodzi w reakcję z żadnymi sokami, dzięki czemu warzywa i owoce zachowują większość witamin i nie zmieniają smaku"

Na czym by przetestować taką obieraczkę? Oczywiście przy dużej ilości obierania! Postanowiłam zrobić ulubiony sok, z którym zawsze mam problem - właśnie ze względu na pęcherze od obierania zwykłą obieraczką.

Pierwsze co zauważyłam po wyjęciu produktu z opakowania, to... waga. Jest niesamowicie lekka. Dzięki dobremu profilowi - 'główka' nie styka się zupełnie z dłonią (zaraz, chwila-  czy nie o tym właśnie marzyłam?). Ruchome ostrze znacznie ułatwia obieranie nierównych warzyw. Przyznam szczerze, że pierwszy raz obieranie takiej ilości warzyw zajęło mi tak krótki okres czasu. Ostrze rzeczywiście bardzo ostre - lekko radzi sobie z twardymi warzywami (jap. np. surowa marchew i buraki). Bardzo spodobało mi się, że obiera bardzo cienko. Powstające obierki są wręcz półprzezroczyste.

Jestem obecnie tak zafascynowana produktem, że nie umiem powiedzieć o niej nic neutralnego. Dzięki niej zmagania z surowymi warzywami stają się więc przyjemnością :-) Póki co, nie wymieniłabym obieraczki na żadną inną, a z testowania wyciągnęłam jeden wniosek - jednak warto zainwestować w taki produkt chociażby ze względu na własne dłonie.

A osobom, które chętne są na mój sok, podaję przepis (na ok 2l)
-1 kg marchwii
-1 kg buraków
-3 duże jabłka
-3 pietruszki
-seler
-opcjonalnie: świeża natka pietruszki

Warzywa umyć, obrać, pokroić w kawałki. Przepuścić przez sokowirówkę. Sok jest na tyle pyszny, że wszelkie doprawianie jest zbędne :-) Opcjonalnie podawać wymieszany z posiekaną pietruszką.

Smacznego :-)

piątek, 16 listopada 2012

Francuskie paszteciki z hummusem i papryką

Zamarzyły mi się krucho-drożdżowe paszteciki. Ale że studia lubią być czasem złośliwe i obfitują w 3 kolokwia w jeden weekend, a wolnego w pracy brak... realizacja mojego marzenia musi się przesunąć... Tymczasem zafundowałam sobie szybką namiastkę tych małych pyszności. A mianowicie paszteciki z..francuskiego ciasta.

Składniki
-opakowanie ciasta francuskiego
-1 czerwona papryka
-ok 160g hummusu (można wykonać samemu lub, tak jak ja, użyć gotowego. Do tego celu polecam hummus naturalny firmy Primavika, którego słoiczek idealnie pasuje na taką porcję)
-żółtko
-ulubione zioła

Przygotowanie
Ciasto francuskie rozwinąć (mrożone wcześniej rozmrozić). Posmarować dość grubo hummusem. Posypać lekko ulubionymi ziołami czy przyprawami. Pokroić na prostokąty (ok 7x10cm). Paprykę umyć, powycinać nasiona, pokroić w paseczki. Na każdy kawałek ciasta kłaść 1-2 paseczki papryki, zawijać. Gotowe paszteciki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, każdy posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać ziołami. Piec ok 15minut w 200 st.

Smacznego :-)

czwartek, 1 listopada 2012

Zupa marchwiowa z chilli i selerem naciowym

Zupa ta spełniła wszystkie moje zachcianki - jest soczyście pomarańczowa, słodka z budzącą się po chwili nutą chilli i imbiru. Rozgrzewa i poprawia humor. Ale ostrzegam - na jednym talerzu się nie skończy!

Składniki (8 porcji)
-6 dużych marchwi
-3 łodygi selera naciowego
-mały kawałek świeżego imbiru
-2 cebule
-ząbek czosnku
-2 łyżki masła
-łyzeczka curry
-1/2 łyżeczki słodkiej papryki
-1/2 łyżeczki ostrej papryki
-2 l bulionu
-1/2 szkl. jogurtu naturalnego
- 1/2 pęczka szczypioru
-sól, pieprz

Przygotowanie
Warzywa umyć i obrać. Pokroić. Czosnek, cebulę i imbir posiekać. Poddusić na rozgrzanym w garnku maśle. Dodać pokrojone wcześniej warzywa i podsmażyć ok 5 minut. Posypać curry i paprykami. Całość wymieszać.
Do podsmażonych warzyw wlać bulion. Gotować ok. 20 minut aż marchew będzie miękka. Wszystko zmiksować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Szczypior drobno posiekać i wymieszać z jogurtem. Podawać z kleksem jogurtu.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 126,8 kcal
Tłuszcz: 5,2g
Białko: 3,6g
Węglowodany: 18g

Smacznego :-)

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...