czwartek, 1 listopada 2012

Zupa marchwiowa z chilli i selerem naciowym

Zupa ta spełniła wszystkie moje zachcianki - jest soczyście pomarańczowa, słodka z budzącą się po chwili nutą chilli i imbiru. Rozgrzewa i poprawia humor. Ale ostrzegam - na jednym talerzu się nie skończy!

Składniki
-6 dużych marchwi
-3 łodygi selera naciowego
-mały kawałek świeżego imbiru
-2 cebule
-ząbek czosnku
-2 łyżki masła
-łyzeczka curry
-1/2 łyżeczki słodkiej papryki
-1/2 łyżeczki ostrej papryki
-2 l bulionu
-1/2 szkl. jogurtu naturalnego
- 1/2 pęczka szczypioru
-sól, pieprz

Przygotowanie
Warzywa umyć i obrać. Pokroić. Czosnek, cebulę i imbir posiekać. Poddusić na rozgrzanym w garnku maśle. Dodać pokrojone wcześniej warzywa i podsmażyć ok 5 minut. Posypać curry i paprykami. Całość wymieszać.
Do podsmażonych warzyw wlać bulion. Gotować ok. 20 minut aż marchew będzie miękka. Wszystko zmiksować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Szczypior drobno posiekać i wymieszać z jogurtem. Podawać z kleksem jogurtu.

Smacznego :-)

16 komentarzy:

  1. Super składniki! Wyobrażam sobie jak pyszna musi byc ta zupa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Boska! W sam raz na dzisiejszy zimny dzień.

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja nigdy jeszcze nie jadłam zupy marchewkowej! muszę to nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię, robiłam, ale trochę inaczej niz Ty. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała ta zupa!
    Ciekawa kompozycja składników.
    Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawa zupka :) wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. woow niezły pomysł! muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. kto by pomyślał, że można coś takiego wyczarować z marchewki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglada fantastycznie! Chyba ją jutro zrobię!

    OdpowiedzUsuń

Kubańska kanapka Cuban Sandwich

Po małej przerwie od kanapek powracamy do weekendowego testowania. Pora na wypełnioną po brzegi kubańską kanapkę. Cuban Sandwich powstała w ...