wtorek, 30 października 2012

Krajanka malinowo-kokosowa

Kto powiedział, że pod koniec października nie można piec ciasta z... malinami? Oczywiście, że można! I to nawet ze świeżymi. Ot, taka urodzinowa zachcianka. Uwielbiam ten zapach pieczonych wiórek kokosowych unoszący się po mieszkaniu...

Składniki
-300 g mąki pszennej
-1/2 szkl. cukru
-200 g masła
-2 jajka
-50 g wiórek kokosowych
-300 g malin

Przygotowanie
Masło, cukier i mąkę utrzeć (lub zagnieść) do konsystencji kruszonki. Odłożyć 80g powstałej masy do drugiej miseczki i wymieszać z wiórkami.
Do pozostałej części 'kruszonki' dodać jajka i całość dokładnie zmiksować na jedndolitą masę, a następnie zagnieść. Blachę (najlepiej ok 22x33cm) posmarować tłuszczem i posypać kaszą manną (lub użyć papieru do pieczenia). Wyłożyć powstałym ciastem. Wysypać na nie maliny, a na wierzch kokosową kruszonkę.
Piec ok. 40 minut w temp. 180st.

Źródło: Mienta

Smacznego :-)

11 komentarzy:

  1. Apetyczny prezent sobie sprawiłaś;) Wszystkiego dobrego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nemi, dziękuję! :) tylko nie pytaj proszę które to :D hihi

      Usuń
  2. Mniam, musi być smaczna. Kokos i maliny - super połączenie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie moje smaki:) Musi być przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajne ciasto; podoba mi się ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam kokos to musi być przepyszna krajanka ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. I'm not sure exactly why but this website is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end? I'll check back later аnd ѕee іf the problem
    still exіsts.

    Alѕo visit my ωebpаge iphonemalaysia.com.my

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej...muszę koniecznie zrobić tą "krajankę" :) ! Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń

Gazpacho

Ze względu na to, że mam przyjemność grzać się w prawie 30 stopniach nie proponuję dziś rozgrzewających zup czy sytych energetycznych gulasz...