sobota, 13 października 2012

Zupa krem z groszku z chrzanem

Sezon studiująco-pracujący w pełni, a co za tym idzie - pora na zupy i dania jednogarnkowe. Dziś mała zielona terapia na jesienną chandrę z lekko wyczuwalną nutą chrzanu. jak dla mnie - połączenie idealne.

Składniki (4 porcje)
-2 cebule
-2 marchewki
-1 łyżka oleju
-30 dag zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
-2 l bulionu warzywnego
 -4 łyżki chrzanu
-25 dag gotowanej piersi kurczaka
-kilka gałązek natki pietruszki
-sól, pieprz
-4 łyżki śmietany 22%

Przygotowanie
Cebulę obrać i pokroić na kawałki. Marchew umyć, obrać, jedną pokroić w kostkę, drugą pozostawić całą.
W rondlu lub garnku rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, pokrojoną marchew i groszek. Chwilę przesmażyć. Zalać bulionem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw. Pod koniec dodać całą marchew. Gdy zmięknie, wyjąć ją, pokroić w kostkę i odłożyć. Do zupy dodać chrzan. Całość zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem.
Podawać z kleksem śmietany, garścią pokrojonej marchewki i małymi kawałkami piersi kurczaka. Posypać posiekaną pietruszką.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 332,3 kcal
Tłuszcz: 12,3g
Białko: 20,6g
Węglowodany: 35,8g

Smacznego! :-)

10 komentarzy:

  1. ostatnio robiłem zupę krem z groszku i była niezbyt wyrazista w smaku! wiem czego mi w niej brakowało, ostrości chrzanu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupy są w sam raz, by rozgrzać w zimie czy tegorocznej jesieni.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smakowity pomysł na sytą zupkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. z chrzanem groszkowej nie jadłam, chętnie wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawe połączenie, nie wpadłabym na to, aby dodać chrzanu, musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  6. fajne połącznie, nie wpadłabym na to, aby dodać chrzanu, musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...