sobota, 13 października 2012

Zupa krem z groszku z chrzanem

Sezon studiująco-pracujący w pełni, a co za tym idzie - pora na zupy i dania jednogarnkowe. Dziś mała zielona terapia na jesienną chandrę z lekko wyczuwalną nutą chrzanu. jak dla mnie - połączenie idealne.

Składniki
-2 cebule
-2 marchewki
-1 łyżka oleju
-30 dag zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
-2 l bulionu warzywnego
 -4 łyżki chrzanu
-25 dag gotowanej piersi kurczaka
-kilka gałązek natki pietruszki
-sól, pieprz
-4 łyżki śmietany 22%

Przygotowanie
Cebulę obrać i pokroić na kawałki. Marchew umyć, obrać, jedną pokroić w kostkę, drugą pozostawić całą.
W rondlu lub garnku rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, pokrojoną marchew i groszek. Chwilę przesmażyć. Zalać bulionem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw. Pod koniec dodać całą marchew. Gdy zmięknie, wyjąć ją, pokroić w kostkę i odłożyć. Do zupy dodać chrzan. Całość zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem.
Podawać z kleksem śmietany, garścią pokrojonej marchewki i małymi kawałkami piersi kurczaka. Posypać posiekaną pietruszką.

Smacznego! :-)

10 komentarzy:

  1. ostatnio robiłem zupę krem z groszku i była niezbyt wyrazista w smaku! wiem czego mi w niej brakowało, ostrości chrzanu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupy są w sam raz, by rozgrzać w zimie czy tegorocznej jesieni.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smakowity pomysł na sytą zupkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. z chrzanem groszkowej nie jadłam, chętnie wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawe połączenie, nie wpadłabym na to, aby dodać chrzanu, musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  6. fajne połącznie, nie wpadłabym na to, aby dodać chrzanu, musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń