czwartek, 1 listopada 2012

Zupa marchwiowa z chilli i selerem naciowym

Zupa ta spełniła wszystkie moje zachcianki - jest soczyście pomarańczowa, słodka z budzącą się po chwili nutą chilli i imbiru. Rozgrzewa i poprawia humor. Ale ostrzegam - na jednym talerzu się nie skończy!

Składniki (8 porcji)
-6 dużych marchwi
-3 łodygi selera naciowego
-mały kawałek świeżego imbiru
-2 cebule
-ząbek czosnku
-2 łyżki masła
-łyzeczka curry
-1/2 łyżeczki słodkiej papryki
-1/2 łyżeczki ostrej papryki
-2 l bulionu
-1/2 szkl. jogurtu naturalnego
- 1/2 pęczka szczypioru
-sól, pieprz

Przygotowanie
Warzywa umyć i obrać. Pokroić. Czosnek, cebulę i imbir posiekać. Poddusić na rozgrzanym w garnku maśle. Dodać pokrojone wcześniej warzywa i podsmażyć ok 5 minut. Posypać curry i paprykami. Całość wymieszać.
Do podsmażonych warzyw wlać bulion. Gotować ok. 20 minut aż marchew będzie miękka. Wszystko zmiksować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Szczypior drobno posiekać i wymieszać z jogurtem. Podawać z kleksem jogurtu.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 126,8 kcal
Tłuszcz: 5,2g
Białko: 3,6g
Węglowodany: 18g

Smacznego :-)

16 komentarzy:

  1. Super składniki! Wyobrażam sobie jak pyszna musi byc ta zupa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Boska! W sam raz na dzisiejszy zimny dzień.

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja nigdy jeszcze nie jadłam zupy marchewkowej! muszę to nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię, robiłam, ale trochę inaczej niz Ty. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała ta zupa!
    Ciekawa kompozycja składników.
    Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawa zupka :) wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. woow niezły pomysł! muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. kto by pomyślał, że można coś takiego wyczarować z marchewki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglada fantastycznie! Chyba ją jutro zrobię!

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...