Chrupiące i smaczne krokiety naleśnikowe świetnie nadają się do podania z gorącym rosołem lub klarownym barszczem, ale i jako samodzielne danie z dodatkami typu ziemniaki, sos i surówka. Tanie i proste w przygotowaniu urozmaicą każdy obiad.
Składniki (4 porcje)
-4 naleśniki
-300 g mielonego mięsa
-200 g pieczarek
-1/2 cebuli
-1 jajko
-bułka tarta do panierowania
-sól, pieprz
-olej do smażenia
Przygotowanie
Przygotować naleśniki. Pieczarki pokroić, cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i podsmażyć do odparowania wydobywającego się z pieczarek soku. Na patelnię dołożyć mięso i całość razem smażyć do ścięcia. Doprawić solą i pieprzem. Delikatnie ostudzić i zmielić 2 krotnie w maszynce do mielenia mięsa lub blenderem.
Przygotowane naleśniki posmarować farszem. Zagiąć brzegi i zwinąć w ruloniki. Panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podawać na gorąco.
Smacznego ;-)
Mniam :-) bardzo je lubię :-)
OdpowiedzUsuńAle ja dawno nie jadłam takich krokietów, muszę to nadrobić, pycha :)
OdpowiedzUsuńMega uwielbiam krokiety :) do tego jeszcze barszczyk i niebo w gębie.
OdpowiedzUsuńi ja też takie bardzo lubie
OdpowiedzUsuńUwielbiam krokiety :D
OdpowiedzUsuń