wtorek, 5 listopada 2019

Surówka z czerwonej kapusty i jabłka

Prosta, chrupiąca i słodka surówka z kapusty, która sprawdzi się do każdego obiadu.

Składniki (6 porcji)
-400 g czerwonej kapusty
-1 duże jabłko
-1/2 cebuli
-1 łyżka majonezu
-1-2 łyżki jogurtu greckiego
-sól, pieprz.

Przygotowanie
Kapustę poszatkować, umieścić w misce i oprószyć solą by delikatnie zmiękła. Cebulę drobno posiekać. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Oba składniki dodać do kapusty. Przyprawić pieprzem i, w razie potrzeby solą. Dodać majonez i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać. Schłodzić około 30 minut.


Smacznego ;-)

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię taką surówkę, czasami dorzucam też garść rodzynek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam czerwonej kapusty, myślę że ta surówka to dobry pomysł aby wrócić do tego smaku

    OdpowiedzUsuń

Chutney z czerwonej cebuli

Chutney z czerwonej cebuli to świetny dodatek do soczystych mięs. Słodki i charakterystyczny w smaku idealnie zgrywa się z wołowiną i wiepr...