Baba ganoush, czyli kremowy dip z pieczonego bakłażana pochodzący wprost z Libanu. Podawany jako przystawka świetnie komponuje się ze świeżymi warzywami, krakersami czy pieczywem. Przygotowany w wersji nieco gęstszej sprawdzi się także jako smarowidło do kanapek.
Składniki
-1 bakłażan
-3 łyżeczki soku z cytryny
-2 łyżeczki tahini
-1 ząbek czosnku
-sól morska
-oliwa z oliwek
-opcjonalnie: 2 łyżki świeżych posiekanych ziół: np. natka pietruszki, kolendra
Przygotowanie
Bakłażan pokroić w grube plastry. Posypać delikatnie solą i odłożyć na 10 minut. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać plastry bakłażana i posmarować oliwą. Opiec około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do ok 180 stopni. Wyjąć, ostudzić i obrać ze skórki.
W blenderze umieścić sok z cytryny, tahini, czosnek i zioła. Dodać upieczony bakłażan. Całość zblendować na gładką masę. W razie potrzeby doprawić solą.
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
bardzo lubię ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, co prawda nie wygląda może powalająco, ale w smaku jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńBardzo ją lubię. Jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł
OdpowiedzUsuńUwielbiam baba ganoush :) Pierwszy raz jadłam w Izraelu i się zakochałam.
OdpowiedzUsuńCzy tylko ja nie wiem co to jest? Czuje że niedługo spróbuję
OdpowiedzUsuńPolecam, jest meeegasmaczna! Teraz robie z 2 bakłażanów bo pasta szybko zniknęła :-)))
OdpowiedzUsuń