poniedziałek, 11 listopada 2019

Chutney z czerwonej cebuli

Chutney z czerwonej cebuli to świetny dodatek do soczystych mięs. Słodki i charakterystyczny w smaku idealnie zgrywa się z wołowiną i wieprzowiną, ale sprawdzi się także w towarzystwie drobiu. 

Składniki
-400 g czerwonej cebuli
-8 łyżek cukru. 
-100 ml czerwonego wina
-2 łyżki octu jabłkowego
-2 łyżki oleju do smażenia
-sól, pieprz
-opcjonalnie: 100 ml wody

Przygotowanie
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej. Wyłożyć cebulę i posypać szczyptą soli. Zeszklić. Całość zasypać cukrem i poddusić chwilę. Gdy cukier zacznie się karmelizować, dodać wino i ocet. Zmniejszyć moc palnika i dusić aż część cebuli zacznie się rozpadać, a wino odparuje. W zależności od gatunku ok. 25-40 minut. W razie potrzeby można delikatnie podlewać wodą. Podawać na ciepło jako dodatek do posiłku.






Smacznego ;-)

3 komentarze:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...